Hírek

2005.10.27. 00:00

Meghallgatták Medgyessyt

Medgyessy Péter szerint Gyurcsány Ferenc nem élt vissza pozíciójával. Az Orbán család gazdagodását vizsgáló testület új részjelentést fogadott el.

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A volt kormányfő az utódja, Gyurcsány Ferenc gazdagodását vizsgáló bizottság előtt. Szerinte a jelenlegi miniszterelnök tanácsadóként ingyen dolgozott.
[/caption]A volt kormányfőt hallgatta meg az Apró–Gyurcsány-érdekkör gazdagodását vizsgáló parlamenti testület. Medgyessy Péter a bizottság előtt leszögezte: tudomása szerint Gyurcsány cége nem kapott állami támogatást azalatt, míg mellette töltött be főtanácsadói tisztséget. Medgyessy Péter Vadai Ágnes (MSZP) kérdésére elmondta: Gyurcsány Ferenc nem használta fel pozícióit ahhoz, hogy az üzlettársait érintő állami ügyeket befolyásolja. Medgyessy Péter azt állította: a jelenlegi kormányfő tanácsadói tevékenységéért nem kapott juttatást. Az ülés elején Tóth Károly szocialista képviselő pártja nevében jelentéstervezetet osztott ki a sajtónak. E szerint a bizottság elvégezte munkáját, megállapítva: a kormányfő közszereplőként „befolyását sem közvetlen, sem közvetett módon nem használta fel érdekeltségi körébe tartozó vállalatcsoport érdekében”. Szijjártó Péter fideszes bizottsági elnök a legmesszebbmenőkig nem ért egyet az irattal.

Az Orbán-bizottság tegnapi ülése előtt Révész Máriusz Fidesz-szóvivő azt közölte: a testület olyan kérdést vizsgál ülésén, amelyről a bíróság már jogerős ítéletet hozott. A bizottság résztervezete ugyanis azt tartalmazza: az Élet és Irodalom (ÉS) folyóiratban megjelent írásokat 27 pontban alátámasztják hiteles dokumentumok. A szocialista tagok által az ülés végén elfogadott irat szerint az ÉS cikksorozata olyan információkat tartalmaz, amelyek együttes birtokában nem lehetett senki, így kizárható, hogy a lapban közölt dokumentumok teljes egészében hamisítványok lennének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!