Hírek

2005.10.06. 00:00

Januártól nemzeti vízum

Hat hónapos magyarországi tartózkodást és 2007-től az unióba való belépést is lehetővé tesz az a vízum, amelyet január 1-jétől adnak a határon túli magyaroknak.

Szakács Árpád

Bevezeti a nemzeti vízumot Magyarország 2006. január 1-jétől, a külügyi tárca erről tegnap jegyzéket adott át az érintett Ukrajna, Szerbia-Montenegró, Románia és Horvátország budapesti nagykövetének – jelentette be a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára. Fekszi Márta kifejtette: a speciális tartózkodási vízum többszöri beutazásra jogosít, és három hónapnál hosszabb tartózkodást tesz lehetővé azok számára, akik a magyar nyelv gyakorlása, a kulturális nemzeti identitás megőrzése, állami felsőfokú oktatáson kívül eső tanulmányok folytatása, valamint családi kapcsolatok ápolása céljából kívánnak Magyarországon tartózkodni.

A díjmentesen kérelmezhető nemzeti vízumot valamennyi ukrán, szerb és montenegrói, román és horvát állampolgár igényelheti, összesen kilenc magyar külképviseleten: Kolozsváron, Bukarestben, Szabadkán, Belgrádban, Zágrábban, Eszéken, Kijevben, Ungváron és Beregszászon. Fekszi Márta kiemelte: a nemzeti vízum igénylésekor továbbra is meg kell felelni az általános vízumkiadási feltételeknek, és igazolni kell a magyarországi tartózkodás anyagi, lakhatási körülményeit.

Gémesi Ferenc helyettes külügyi államtitkár elmondta: bár egy hosszabb tartózkodást lehetővé tevő, és ezért nemzeti hatáskörbe tartozó vízumról van szó, a Külügyminisztérium tájékoztatást adott a javaslat bevezetéséről az Európai Uniónak. „Szerettük volna elkerülni a félreértéseket a jövőben, hiszen Magyarország 2007-ben csatlakozni kíván a schengeni rendszerhez” – mondta Fekszi Márta államtitkár. Az államtitkár tájékoztatása szerint Brüsszelben egyértelművé vált, hogy a magyar nemzeti vízum bevezetése összhangban van az unió vízumpolitikájával.

Avarkeszi Dezső, a javaslatot benyújtó szocialista képviselő lapunknak kifejtette: a nemzeti vízum akár ötéves magyarországi tartózkodást is lehetővé tesz. A vízum hat hónapig érvényes, de közben lehet olyan tartózkodási engedélyt igényelni, amellyel ez az idő öt évre hosszabbítható – tette hozzá a képviselő. Magyarország teljes jogú schengeni tagságát követően lehetővé teszi az engedély birtokosainak a továbbutazást Nyugat-Európa többi országába. A nemzeti vízum kiváltásához igazolni kell azt, hogy a kérelmező a magyar nyelvhez és kultúrához tartozik. Ezt megtehetik például a korábban kiadott úgynevezett magyar igazolvánnyal is. Avarkeszi szerint ez nem diszkriminatív, az eljárást az EU is elfogadja. Az új vízum bevezetése egyébként nem érinti a magyar igazolványt, az továbbra is hatályban marad azokkal a kedvezményekkel, amelyeket szavatol az okmány. Az új vízumtípus nem érinti az eddig is kiadott vízumok fajtáit, tehát nem jogosít például munkavállalásra, vagy jövedelemszerzésre.

Továbbra is a kettős állampolgárság a cél

Reméljük, hogy a bejelentés egy lépés a kettős állampolgárság felé – összességében így kommentálták a határon túli magyar vezetők a Külügyminisztérium bejelentését. Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke lapunknak kifejtette: a javaslatokban nincsenek új pontok.

Hozzátette: üdvözlik a kezdeményezést, ugyanakkor felhívta a figyelmet: ez nem váltja ki a kettős állampolgárságot, amelyhez továbbra is ragaszkodnak a határon túli magyarok. Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke abban látta a nemzeti vízum jelentőségét, hogy az megkönnyíti a vajdasági és a kárpátaljai magyarok beutazását az anyaországba. Hozzátette: azzal, hogy a mostani 3 hónapos itteni tartózkodás helyett 6 hónapos határidőt ad a vízum, ez kedvezményt jelent az erdélyi magyaroknak is. Ugyanakkor ő is nyomatékosította: a kettős állampolgárságra továbbra is számítanak a határon túliak.

Hozzátette: üdvözlik a kezdeményezést, ugyanakkor felhívta a figyelmet: ez nem váltja ki a kettős állampolgárságot, amelyhez továbbra is ragaszkodnak a határon túli magyarok. Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke abban látta a nemzeti vízum jelentőségét, hogy az megkönnyíti a vajdasági és a kárpátaljai magyarok beutazását az anyaországba. Hozzátette: azzal, hogy a mostani 3 hónapos itteni tartózkodás helyett 6 hónapos határidőt ad a vízum, ez kedvezményt jelent az erdélyi magyaroknak is. Ugyanakkor ő is nyomatékosította: a kettős állampolgárságra továbbra is számítanak a határon túliak. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!