Hírek

2005.10.08. 00:00

Gyilkos fűtési szezon jön?

Országosan több százezer rossz állapotú és csaknem százezer kifejezetten életveszélyes kémény van.

Braunmüller L. – Tóth M.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A tűzzel játszik, aki nem engedi be a kéményseprőt. Emiatt könnyen lehetnek balesetek. Ennek ellenére Cegléden például az emberek alig 60 százaléka veszi igénybe a kéményseprési szolgáltatást.
[/caption]Minden évben a fűtési szezonban több tucatnyian – gyakran egész családok – halnak meg a lakásba visszaáramló szénmonoxid miatt. Félő, hogy a jövő szombattól kezdődő fűtési szezonnak az idén is lesznek halálos áldozatai. Magyarországon minden kéménysepréssel foglalkozó – önkormányzati vagy magántulajdonú – cég felelős az illetékességi területén megtalálható összes kémény állapotáért. A jogszabályok előírják: minden kéményt ellenőrizniük kell évente egyszer, függetlenül attól, hogy az milyen tulajdonban van. Ha az ellenőrzött és rendben talált fűtési rendszer mégis kárt (például robbanást, tüzet) vagy halálesetet okoz, és később kiderül, hogy ez a kéményseprő hanyagsága miatt következett be, akkor a tüzeléstechnikai cég, illetve a dolgozó polgári jogi és büntetőjogi felelősséggel tartozik. Sajnos országosan általános tapasztalat, hogy nagyon gyakran a lakók nem teszik lehetővé a kéményseprők bejutását a lakásba, illetve a szakemberek nem tudnak feljutni a tetőre.

A jogi háttér azt is előírja, hogy a kéményseprőnek három alkalommal meg kell kísérelnie az ellenőrzést, sokszor azonban ez sem elég. Az elmúlt években történt tragédiák hátterében rendszerint az állt, hogy a kéményseprőt senki sem várta otthon. – Az sem szép, ha valaki a saját életével játszik, de az már kifejezett felelőtlenség, ha valaki a szomszédját vagy a gyermekeit veszélyezteti. A kéményseprő által szedett díj nem kidobott pénz – hangsúlyozta Bubla Gyula, a FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft. ügyvezető igazgatója. Senki ne gondolja azt, hogy létezik teljesen biztonságos, karbantartást, ellenőrzést nem igénylő rendszer – mondta.

Sajnos nagyon gyakran a gázkonvektorral fűtők gondolják azt, hogy készüléküket nem kell rendszeresen ellenőriztetni, pedig bármikor okozhat tragédiát egy meghibásodás a gázfűtéses lakásokban is. Magát a készüléket szerelővel kell átvizsgáltatni, a kéményeket pedig a kéményseprővel. Az csak a kisebbik baj, ha a fűtés gazdaságtalan, túl magas a számla – bár az ellenőrzés ezen is segíthet, már csak ezért is megéri. A nagyobb probléma, hogy a vidéken még előforduló fa- vagy széntüzeléses és a tiszta, kényelmes gázfűtéses rendszerek egyaránt életveszélyessé válhatnak.

Cegléden és környékén az emberek alig 60 százaléka veszi igénybe a kéményseprési szolgáltatást. A lakosság fennmaradó részét nem sikerül elérni – mondta el a Reggel érdeklődésére Mihály Zoltán, a Pest Megyei Kéményseprő és Tüzeléstechnikai Kft. ceglédi kirendeltségének vezetője. Részben azért, mert nem tartózkodnak otthon az előre meghirdetett napokon. Másrészt a lakók közel tizede kifejezetten megtagadja a kémény seprését és ellenőrzését. Annak ellenére teszik ezt, hogy a helyi önkormányzaton keresztül évente mindenkit név szerint levélben értesítenek a kémény-felülvizsgálat időpontjáról. A szakember szerint a lakosság nem veszi elég komolyan a kémény ellenőrzésének és tisztításának fontosságát. Ha eddig nem tudtuk volna fogadni a lakóhelyünkön a kéményseprőt, amikor elvégezhette volna az évi egyszeri kötelező ellenőrzést, természetesen bármikor kihívhatjuk, előre időpontot is egyeztethetünk.

Gyanú esetén ki kell nyitni minden ablakot

Az áldozat általában úgy fullad meg, hogy észre sem veszi, ugyanis a szénmonoxid színtelen és szagtalan – mondta a Reggel érdeklődésére az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet igazgató-helyettese. Dr. Magyari Zoltán hozzátette: esetenként kismértékű szivárgásra utaló jel lehet, ha reggel fejfájással, leverten, fáradtan ébredünk, és ez nem szűnik meg a nap folyamán sem. Mérgezés gyanúja esetén azonnal mentőt kell hívni, és minden ablakot ki kell nyitni a lakásban.

Mivel fűt? Idény előtt átvizsgáltatja-e a rendszert?

Simáni Ágnes (49) pályázati koordinátor: Gázkonvektorral fűtök, a berendezést rendszeresen felülvizsgáltatom, mert ismerem a veszélyeket. A kéményseprők tavaly jártak nálam utoljára, minden évben jönnek, és nem volt soha gondom velük.

Tarpataki László (49) targoncavezető: Nálunk cserépkályha van, szénnel és fával tüzelünk. Tudom, hogy évente ellenőriztetni kell, és ennek eleget is teszek. A kéményseprők minden évben ellenőrzik is a kályhánkat, és én be szoktam őket engedni.

Tarpataki László (49) targoncavezető: Nálunk cserépkályha van, szénnel és fával tüzelünk. Tudom, hogy évente ellenőriztetni kell, és ennek eleget is teszek. A kéményseprők minden évben ellenőrzik is a kályhánkat, és én be szoktam őket engedni. A tűzzel játszik, aki nem engedi be a kéményseprőt. Emiatt könnyen lehetnek balesetek. Ennek ellenére Cegléden például az emberek alig 60 százaléka veszi igénybe a kéményseprési szolgáltatást. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!