Hírek

2005.10.29. 00:00

Fordítottak a szocialisták

Az ismét vezető szocialisták elszipkázzák az SZDSZ szavazóit Budapesten, Gyurcsány Ferenc pedig népszerűbb, mint Orbán Viktor – áll a Tárki felmérésében.

Farkas Károly

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Diadalittasan emelheti fel kezét a szocialista vezérkar. Több mint két év után újra a Fidesz elé kerültek a közvélemény-kutatásokban.
[/caption]A Századvég Alapítvány és a Tárki közös felmérése megerősíti azt, amit már más közvélemény-kutató cégek is jeleztek. Eszerint teljesen elolvadt a Fidesz-MPSZ évek óta élvezett látványos előnye a szavazók körében, és 2003 júliusa óta először a szocialisták vezetik a népszerűségi listát. Az október elején végzett adatfelvétel szerint az összes megkérdezett körében a Fidesz-MPSZ támogatottsága 29, az MSZP-é 32 százalék. A biztos szavazók körében az MSZP támogatottsága három százalékkal 46 százalékra növekedett, míg a Fideszé ugyanennyivel csökkent 43 százalékra. Módosult a miniszterelnöki alkalmasságot jelző mutató is. Októberben az állampolgárok 33 százaléka Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, 32 százaléka pedig Orbán Viktort tartja inkább alkalmasabbnak az ország vezetésére. A két nagy párt teljes egészében uralja a politikát. Rajtuk kívül más pártnak nincs esélye az 5 százalékos parlamenti küszöb eléréséhez. Az SZDSZ és az MDF támogatottsága minden választói csoportban csökkent, más pártok pedig a hibahatárt sem érik el.

A Századvég elemzői szerint – Stumpf Istvánt, az Alapítvány elnökét egyébként eltávolították a Hír TV stábjából – a szocialisták az SZDSZ-től szippantanak el támogatókat, másrészt a párt sikeresen mozgósította korábbi szavazóit. „Ennek az az oka, hogy a Gyurcsány-klikk lenyúlja az ellenzék és saját koalíciós partnere gondolatait, így keletkezhetett politikai vákuum az SZDSZ körül” – mondta lapunknak Giró-Szász András, a Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója. Hozzátette, ha alacsony lesz a részvétel a jövő tavasszal esedékes választásokon, nem lehetetlen, hogy csak a két nagy párt lesz az Országgyűlésben. Kiemelte, hogy az MSZP nagyon kemény kampányba kezdett szeptemberben, és ennek szemmel látható az eredménye. „Persze a nagy kérdés az, hogy bírják-e ezt a tempót jövő tavaszig” – vetette fel Giró-Szász András.

Ezt kérdésesnek tartotta Kumin Ferenc politológus is. „Kellemetlen meglepetés érheti a szocialistákat, ha ezek az eredmények mozgósítják a többi szavazótábort” – mondta lapunknak a politológus. Ugyanakkor Kumin nem látja olyan tragikusan a kis pártok helyzetét. „Az SZDSZ hagyományosan jó a kampányban, szinte biztos, hogy bekerül majd a Parlamentbe. Az MDF-nél erre már jóval kevesebb esélyt látok” – jelentette ki Kumin Ferenc.

Az MDF és az SZDSZ képviselői lapunknak elmondták, a kétpártrendszer veszélye reális, de egyelőre nem jelent igazi fenyegetést. „Saját felméréseink szerint a támogatottságunk jóval meghaladja a Századvég eredményeit” – jelentette ki Horn Gábor, a szabaddemokraták kampányfőnöke. Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese szerint hasonló helyzet alakult ki 2004-ben is, mikor a Tárki 1 százalékra mérte a párt támogatottságát, és mégis 5 százalék feletti eredményt értek el a választásokon. „Tavaszig még sok víz lefolyik a Dunán, még sok minden megváltozhat” – emelte ki az ellenzéki politikus.

„Hatásos volt a szocialisták egymilliárdos kampánya” – mondta lapunknak Révész Máriusz. A Fidesz szóvivője ugyanakkor fontosabbnak tartaná, ha a kampányolás helyett a kormányzással foglalkozna az MSZP. Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint a siker oka az, hogy a szocialista párt „az emberek közé ment.” Ezenkívül a 100 lépés programja is sokat lendített a népszerűségen” – emelte ki a szóvivő. „A Fidesz sem tündökölt az elmúlt hónapokban” – tette hozzá Nyakó István. A szóvivő nem cáfolta a szocialisták eddigi kampányra költött forrásainak nagyságrendjét. „Természetesen év végén el fogunk számolni ezzel az összeggel is” – ígérte a szocialista politikus.

Nem jó ómen a választások előtt fél évvel vezetni

Mind 1997-ben, mind 2001 őszén az akkori kormánypártok voltak a népszerűségi listák éllovasai, a tavaszi választásokat viszont elveszítették. 1997-ben a választók több mint 30 százaléka az MSZP-re, mintegy 25 százaléka a Fideszre, 20 százaléka a kisgazdákra és közel 10 százaléka az SZDSZ-re szavazott volna. Az MDF és a KDNP az 5 százalékos küszöbön állt. 2001-ben a Fidesz-MDF közös lista 27 százalékos támogatottságot élvezett, az MSZP lista támogatóinak aránya 24 százalék volt a teljes felnőtt lakosság körében. Az SZDSZ akkor mintegy 4, a MIÉP és a Munkáspárt 3-3, a kisgazdák pedig 1 százalékos támogatottságot élveztek. A pártot választó biztos szavazók körében a Fidesz-MDF közös lista 46-40 százalék arányban állt az MSZP listája előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!