Hírek

2005.10.06. 00:00

Budapesten tartott előadást az egyik kémiai Nobel-díjas

Az idei kémiai Nobel-díjat egy francia és két amerikai tudósnak ítélte a svéd királyi akadémia. A „metatézis módszerének kidolgozásáért” Yves Chauvin, Robert H. Grubbs és Richard R. Schrock kapta meg a kitüntetést.

Tornai Sz. – Király K.

[caption id="" align="alignleft" width="279"] Robert H. Grubbs előadást tart a budapesti kémiai konferencián
[/caption]A metatézis során az atomok olyan „helycserés” átalakuláson mennek keresztül, amelyek során új szénvegyületek jönnek létre. Közismert: az élet alapját a különféle szénvegyületek adják. A metatézissel újabb szénvegyületek jönnek létre, és a három tudós munkásságának köszönhetően, ma már ipari méretekben gyártanak új vegyületeket.

Yves Chauvin írta le először a metatézis folyamatát 1971-ben. Robert H. Grubbs hozta létre 1990-ben a metatézishez alkalmazható katalizátort. Majd két évvel később Robert Grubbs egy még jobb katalizátort állított elő. – Robert Grubbs nemrégiben Budapesten járt, és előadást tartott a szeptember 3-a és 8-a között rendezett XVI. FECHEM Conference on Organometallic Chemistry (Fémorganikus Kémiai Konferencia) ülésén – mondta lapunknak dr. Horváth István Tamás egyetemi tanár, az ELTE TTK Kémiai Technológiai és Környezetkémiai Tanszékének vezetője, a Nobel-díjas tudós barátja. – Az elismerést mindhárman olyan kutatásokkal érdemelték ki, amelyek új utat nyitottak a szerves molekulák szintézisében, és hatékonyabbak az eddigi eljárásoknál. A témát Magyarországon is számos helyen kutatják.

A fémorganikus kémia rendkívül fontos kutatási terület. A katalitikus reakciók az eddiginél kevesebb energiát igényelnek, így jóval kevesebb hulladékot termelnek például a gyógyszer- vagy műanyagszintézis során. – Ez fontos felfedezés a „zöld kémiában”, azon a tudományterületen, amely csökkenti vagy megszünteti a természetre gyakorolt káros hatást, a környezetszennyezést – tette hozzá a professzor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!