Hírek

2005.08.25. 00:00

Nincs egységes nemzet

A szerző a hirszerzo.hu munkatársa

Örvendetes, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő és Sólyom László államfő remekül megérti egymást. Gyurcsány a Magyar Rádió reggeli műsorában emlékezett meg meleg szavakkal Sólyom augusztus huszadikai beszédéről. A miniszterelnököt faggató riporter rákérdezett az államfői beszéd két kulcselemére, Magyarország európai középhatalmiságára és a határon túli magyarok állampolgárságának „fájdalmas félresiklására”. Utóbbiról tavaly decemberben bizonyosodott be, hogy a közeljövőben lehetetlen „nemzeti konszenzus” kialakítása. A december 5-i népszavazáson másfél millióan egyetértettek a magyar állampolgárság kiterjesztésével; csaknem ugyanannyian viszont nemet mondtak rá. Az ügy kétségkívül „félresiklott”.

A terület elismert szakértőjeként Sólyom László megemlítette, hogy „a jogban is vannak találmányok, vannak nagy felfedezések, és máris léteznek olyan jogi újdonságok, amelyek arra figyelemmel is születtek, hogy a magyarság határokkal van szétszabdalva”. De vajon miként képzeli az államfő bármiféle „jogi találmánnyal” áthidalhatónak a decemberben egy rossz népszavazási kérdés, illetve a jobboldal Trianon-traumára és a baloldal xenofóbiára építő kampánya nyomán az anyaországban keletkezett szakadást?

Ha valamit világosan megmutatott december 5-e és az arra született határon túli reakciók, az az, hogy nincs nemzeti konszenzus a határon túli magyarok és az anyaország kapcsolatai ügyében. De akkor miről beszél a tavaly az állampolgárság-kiterjesztés elutasítása mellett érvelő Gyurcsány Ferenc, amikor azt mondja: „nekem van bátorságom ebben az ügyben kidolgozni azt a megoldást, amelyet elfogad itthon tízmillió ember, elfogadja a határon túl élők túlnyomó többsége, beilleszkedik a magyar jogrendbe, beilleszkedik az európai jogrendbe”.

„Nagy nemzeti ügyekben, ahol mindőnkre szükség van, az esetek többségében az egyszerű többség, az erővel való ügydöntés nem jó tanácsadó” – mondja Gyurcsány. Márpedig a népszavazási eredmény alapján a magyar állampolgárság határon túli magyarokra történő kiterjesztését csak így lehetne megoldani. Más kérdés, hogy ez csak rontana az anyaországi és határon túli magyarok viszonyán. Ugyanakkor minden, a „nemzet túlnyomó többségének” támogatására apelláló elképzelés illúzió – a jobboldalon a nem létező „tizenötmillós nemzet”, a baloldalon pedig a szintén virtuális és egyszer már kínosan megbukott „nemzeti közép” vágyálma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!