Hírek

2005.08.16. 00:00

Álmodik a polgármester

Minisztériumot bontana, és koncerttermet, irodát építene a II. kerületi polgármester. Az építész szakma szerint a politikusok olyan dolgokba ütik az orrukat, amelyekhez nem értenek.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="298"] Ma még az Ipari Minisztérium áll a Margit körúton. Ha Horváth Csaba álmai megvalósulnak, akkor a koncertterem épülhet meg a helyszínen.
[/caption]Elbontatná az Ipari Minisztériumot és még két szomszédos épületet a II. kerületi polgármester. Horváth Csaba új, ezerfős koncert- vagy konferenciatermet is magában foglaló épületet látna itt szívesen. Helyet kapnának üzletek és irodák is. Talán európai uniós intézmények is elférnének benne. A polgármester cáfolta, hogy a Mammut 3 megépítésére készülne az önkormányzat. Itt nem lesz több bevásárlóközpont – mondta a politikus. Az intézmény a Millenárishoz illeszkedne, és magántulajdonban lenne. Horváth Csaba olyan épületet tartana elfogadhatónak, amelyre száz év múlva is büszkék lehetnek a budapestiek. Akárcsak a Vigadó épületére. Nem szabad úgy érezniük a budapestieknek, hogy ez is csak egy kihagyott lehetőség.
A polgármester elképzelései szerint az épület lábakon állna, s mint egy árkádon, úgy lehetne átsétálni alatta. A több tízmilliárd forintos beruházást magántőkéből valósítanák meg, s nemzetközi tervpályázatot írnának ki. Az önkormányzat szabályozási terve a garancia, hogy ne állhasson silány, csúnya épület az értékes telken. Várhatóan 2007-ben kezdhetnék építeni, és 2009-re át is adhatnák a házat. Az építész szakma nem örvend az ötletnek. Nem az elképzelésekkel van baj, hanem azzal, hogy egy politikus megint olyanba üti az orrát, amihez nem ért.
A Magyar Építész Kamara elnöke szerint a politikusoknak nem szabadna konkrét építészeti kérdésekkel foglalkozniuk. Az csak újabb spenótházakhoz, Kőbánya–Kispest metróállomásokhoz és más vitatható esztétikai értékű épületekhez vezetne. Eltér István szerint azért van tele Budapest csúnyábbnál csúnyább házakkal, mert annak idején a politika megszabta az építészet irányát. Aki nem alkalmazkodott a szocreál irányzathoz, az nagyon könnyen parkolópályára kerülhetett.
– Rákosi Mátyás a rizstermesztésről gondolta úgy, hogy ért hozzá. A mostani politikusok az építészetben érzik jártasnak magukat. Persze lehet, hogy Horváth Csaba látnok, és tudja, mit kell csinálni – jegyezte meg a kamara elnöke.
Eltér István szerint elég lenne egy ötletpályázatot kiírni a pontos városrendezési elképzelések meghatározására. Nyugat-Európában is rábízzák a szakmára az ötletelést és a tervezést. A politikának már csak a legjobb lehetőségek közül kell választania. Budapesten a Közmunkák Tanácsának újbóli létrehozásával lehetne elejét venni az újabb csúnya épületeknek. Ebben a szervezetben a háború előtt egyaránt helyet foglaltak politikusok, befektetők és szakemberek.

Kampányfogásnak tartják

Értetlenül áll a II. kerületi Fidesz a polgármester bejelentése előtt. Az új épület tervéről ugyanis nem tudnak a képviselők. Láng Zsolt elnök szerint csupán Horváth Csaba újabb kampányfogásáról van szó. A polgármester főpolgármester szeretne lenni, s ehhez felhasználja a II. kerületet.

polgármester. Az építész szakma szerint a politikusok olyan dolgokba ütik az orrukat, amelyekhez nem értenek. Vajta Zoltán Kampányfogásnak tartják Értetlenül áll a II. kerületi Fidesz a polgármester bejelentése előtt. Az új épület tervéről ugyanis nem tudnak a képviselők. Láng Zsolt elnök szerint csupán Horváth Csaba újabb kampányfogásáról van szó. A polgármester főpolgármester szeretne lenni, s ehhez felhasználja a II. kerületet. Ma még az Ipari Minisztérium áll a Margit körúton. Ha Horváth Csaba álmai megvalósulnak, akkor a koncertterem épülhet meg a helyszínen. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!