Hírek

2005.07.05. 00:00

Vitával zárulhat a szezon

Akár pénteken sor kerülhet arra a vitára, amelyre Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hívta ki tegnap Orbán Viktor volt kormányfőt. A felek az ország jelenlegi gazdasági helyzetét elemeznék.

Szakács Árpád

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök „számpárbajra” hívta ki Orbán Viktort a televízió nyilvánossága elé a következő két hétben bármikor, amikor a Fidesz elnökének megfelel. Ezt a kormányfő tegnapi parlamenti beszédében jelentette be, miután kifejtette álláspontját az ország gazdasági helyzetéről. – Magyarország minden korábbi sikereit felülmúló ország lett – fogalmazott a miniszterelnök, aki 12 területen hasonlította össze a jelenlegi és a korábbi kormány teljesítményét.

Gyurcsány a bérek, a nyugdíjak, az adók, a forint, a befektetések, a munkahelyek, az utak, a lakások, a családtámogatási rendszer, a gazdasági növekedés, a költségvetési hiány és az államadósság kérdését elemezte. Úgy vélte, hogy szinte minden területen jobb eredményeket értek el, mint az előző kormány, és nem hagyják, hogy ezeket az érdemeket egyesek lehazudják. Az elmúlt három év teljesítményét tekintve a szociálliberális kormány Magyarországa 10:2-re győzött az előző kormánnyal szemben – állította Gyurcsány Ferenc. Ezt követően a miniszterelnök „számpárbajra” hívta Orbán Viktort a televízió nyilvánossága elé.

A Fidesz elnöke elfogadja a miniszterelnök kihívását a magyar gazdaság állapotát érintő eszmecserére. Erről a legnagyobb ellenzéki párt vezetője beszélt tegnap a Magyar Rádióban. A volt kormányfő hozzátette: neki a pénteki időpont is megfelel, amikor amúgy is találkoznak a rendszerváltozás utáni miniszterelnökök a parlamentben. Orbán kifejtette, hogy szívesen részt vesz egy nem kampányjellegű, az ország érdekét szolgáló beszélgetésben. – Minden ügyben, amely az ország javát szolgálja, a miniszterelnök úr mindig számíthat rám. Ha segítségre van szüksége, mindig állok a rendelkezésére – mondta Orbán Viktor a rádiónak.

A Fidesz első embere azt is kérte, ne értelmetlen és fölösleges vitákra fecséreljék el az erőket, hanem az ország szempontjából fontos dolgok megbeszélésére. – Egy dolgot szeretnék kérni, hogy ez ne politikai bokszmérkőzés, ne fölösleges szócsata, ne szócséplés, ne elvesztegetett idő, ne kampány, hanem komoly munka legyen. Az ország elég nehéz helyzetben van, érdemes komolyan beszélni a bajokról és a megoldási lehetőségekről – jelentette ki tegnap Orbán Viktor.

– Úgy értelmezzük Orbán Viktor szavait, hogy elfogadta a meghívást a szópárbajra, és a pénteki nap megfelel neki, vagyis felvesszük a kapcsolatot a Magyar Televízióval, hogy a délutáni vagy esti órákban le lehessen bonyolítani a a találkozó közvetítését. Mindezt László Boglár kormányszóvivő jelentette ki azután, hogy Orbán elfogadta a kihívást. A köztévé tegnap délután tudatta, kész élőben közvetíteni a vitát. Ugyanakkor azt késő este sem lehetett tudni, erre milyen időpontban és helyszínen kerül sor.

ország jelenlegi gazdasági helyzetét elemeznék. Szakács Árpád -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!