Hírek

2005.07.16. 00:00

Rongylábú Don Juanok Mekkája

Kísértetek pedig nincsenek. Így semmi akadálya, hogy a fáradt vándor kicsit megpihenjen a szivárványszínű napernyők hűvösében.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Ez a beszéd! Így kell szórakozni, mondja ez az asztaltársaság. Tetszik nekik a hely, szívesen töltik itt az időt, mellesleg az italok árai sem verik az eget. Ez király!
[/caption]Kicsit kopottas, kicsit firkás, de a miénk. Így szeretjük. Van itt minden, ami egy hamisítatlan pesti bulihoz kell. Alapozásként beülhetünk egy art filmre, utána pedig irány a kerthelyiség. Már ha kitalálunk a kicsit szellemtanya benyomást keltő előcsarnokból. Kísértetek persze még itt, a Ferencvárosban sincsenek. Így semmi akadálya, hogy betérjünk egy pofa sörre a Kinizsi utcai Kultiplex Művelődési Házba. – Én mindig oda megyek, ahol ismerősökkel találkozhatom. Ide akármikor jövök, biztos, hogy belebotlok egy rég nem látott cimborába. Teljesen mindegy, hogy hétköznap van vagy hét vége. Valahogy itt igazán szabadnak érzem magam, és végre kicsit ellazulhatok a napközbeni robot után – érvel a Kultiplex mellett Huczka Balázs, miközben a gyengébbik nem képviselőit mustrálja.

Nehéz a választás, hiszen kellemes idő esetén a kert valamennyi zugában fellelhető egy-két szépség. És ilyen zugból van egy pár. Például a csocsóasztalok feletti galéria. A nyár- és akácfák által beárnyékolt félhomályban csak az igazi palimadarak képesek a vakrepülésre, de ez jól is elsülhet. – Én is itt ismertem meg a barátnőmet. Tisztán emlékszem mindenre. A háttérből halk gitár- és dobszóló hallatszott. Fogtam magam és leültem mellé beszélgetni. Addig azt hittem, ilyen csak a filmekben létezik, de akkor valahogy velem volt az erő – mesél példamutató hódításáról Takács Krisztián. A vendégek többsége persze nem kapcsolatot építeni jön ide. A művelődési ház fő profilja ugyanis a mozgófilmszínház. Becézett alakban a mozi. Az elérhető áron piacra dobott jegyek sokakat becsábítanak az utcáról.

– Utóvetítő mozi vagyunk, ezért olcsóbbak a jegyek. Főleg art-, dokumentum- és amatőrfilmeket vetítünk. A két terembe összesen közel másfélszáz ember fér be. Nagy sikere szokott lenni a filmheteinknek. Az alkotásokat gyakran eredeti nyelven mutatjuk be, ezért arányaiban sok külföldi nézőnk van – mutatja be a helyet Felső László moziszervező. A The End felirat után átalakul a terem. A székeket összecsomagolják, és a területet a rongylábúak veszik birtokba. Lemezlovasok bukkannak elő az éjszakából és már húzzák is a talpalávalót. A katlan hangszigetelt, hisz az aludni vágyó lakókra is gondolni kell. – A zenei kínálat igen változatos. Rap, dancehall és goa is szerepel a palettán – mondja Nagy Gábor pincér egy gazdagon telepakolt hamburger szervírozása közben.

Aki nem bírja a tempót vagy egyszerűen csak friss levegőre vágyik, az a kerthelyiségben szusszanhat egyet. A szivárvány színeiben pompázó napernyők hűvösében jól tud esni egy korsó csapolt. Kortyolgatás közben azonban ne emeljük fel tekintetünket, mert egy hatalmas, meszeletlen tűzfallal szembesülhetünk. József Attila portréja viszont megér néhány pillantást. A költő szúrós szemmel vizsgálja a toalettre igyekvőket.

Elérhető árak

Hamburger 520 Ft

Presszókávé 190 Ft

Tejeskávé 270 Ft

Forró csoki 290 Ft

Rostos üdítők (1 dl) 100 Ft

Szendvics 290 Ft

Csapolt Dreher (0,5 l) 350 Ft

Csapolt Pilsner (0,5 l) 450 Ft

Almapálinka (4 cl) 500 Ft

Bodzavirág pálinka (4 cl) 900 Ft

Vörösbor (1 dl) 120 Ft

Fehérbor (1 dl) 160 Ft

Presszókávé 190 Ft

Tejeskávé 270 Ft

Forró csoki 290 Ft

Rostos üdítők (1 dl) 100 Ft

Szendvics 290 Ft

Csapolt Dreher (0,5 l) 350 Ft

Csapolt Pilsner (0,5 l) 450 Ft

Almapálinka (4 cl) 500 Ft

Bodzavirág pálinka (4 cl) 900 Ft

Vörösbor (1 dl) 120 Ft

Fehérbor (1 dl) 160 Ft Ez a beszéd! Így kell szórakozni, mondja ez az asztaltársaság. Tetszik nekik a hely, szívesen töltik itt az időt, mellesleg az italok árai sem verik az eget. Ez király! -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!