Hírek

2005.07.16. 06:53

Orosz–európai űrkomp

Hamarosan vetélytársa lehet az amerikai űrhivatalnak, a NASA-nak. Legkésőbb 2012-ig pályára állíthatják a Clippert, amely azonban lényegesen kisebb lesz az amerikai űrsiklónál.

Toronyi Attila

[caption id="" align="alignleft" width="145"] A kazahsztáni Bajkonurban a szovjet időkben is terveztek űrsiklót
[/caption]Nyugat-európai és orosz űrszakértők hosszú éveken át tervezgették saját űrkompjukat. Rajzokban, számítgatásokban nem volt hiány, csakhogy még egy vázlatos prototípus sem készült el. Az Európai Űrhivatal, az ESA Hermes űrhajójából éppúgy nem lett semmi, mint az oroszok Buránjából. Most azonban az ESA és a ROSKOSMUS fogadkozik: összefognak, és közösen megépítik a Clipper névre keresztelt űrsiklót, amelynek szűzrepülését 2011-ben vagy 2012-ben tartják meg.

Manuel Valls, az ESA igazgatója fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy a Clippernek nemcsak a tervezése közös, hanem a felek a költségeket is megfelezik. Az eddigi elképzelések szerint az űrjármű akár hatfős legénységet is szállíthat majd a fedélzetén. Az űrsikló ezen kívül hétszáz kiló hasznos súlyt vihet magával, és visszatérésekor ötszáz kiló lehet a terhelése. A NASA járművéhez képest ez eléggé szerény teljesítmény, tekintve hogy a Shuttle a felbocsátáskor 111 tonnát nyomhat, és hasznosteher-kapacitása elérheti a 29,5 tonnát. A tervezett Clipper elődje a szovjet Burán, amelynek tervezéséhez még a nyolcvanas években hozzáláttak a bajkonuri szakemberek. A mostani számítások szerint úgy kell megalkotni az utódot, hogy az akár Kazahsztánból, akár Francia Guyanából startolhasson.

[caption id="" align="alignright" width="151"] Ismét repül az amerikai űrsikló
[/caption]Orosz sajtóértesülések szerint a fejlesztési költségek tízmilliárd rubelre, átszámítva 290 millió euróra rúgnak. Az összeg tovább növekszik a hordozórakéta tervezésére és előállítására fordított pénzekkel. Az is kiszivárgott, hogy az oroszok máris a Szojuz rakéta javított kiadásán dolgoznak. Az Onega névre keresztelt monstrum juttathatná a Clippert a világűrbe.

Mind Moszkvában, mind Párizsban nagy várakozásokkal tekintenek a közös vállalkozás elé, annál is inkább, mert a két csapatnak nincsenek rossz tapasztalatai egymással. Az oroszok a Hóviharral (a Burán magyar jelentése) a nyolcvanas években egyszerűen lemásolták a NASA űrsiklóját, legalábbis külsőre nagy volt a hasonlóság. Az ESA ezzel párhuzamosan 1987-től kezdett töprengeni a Hermesen. Ezek a tervek azonban pénz hiányában papíron maradtak – eltekintve a Burán személyzet nélküli tesztrepülésétől.

Ezek is érdekelhetik