Hírek

2005.07.05. 00:00

Nyoma veszett a privatizált autóbuszoknak

Nem sikerült az első nap a BKV legújabb járatprivatizációjában. Péntek reggel több autóbusznak is nyoma veszett a reggeli csúcs idején. Legalábbis a megállóban várakozó utasok biztosan ezt gondolták fél óra toporgás után.

Vajta Z.

A BKV fődiszpécsere kezdetben elutasította a telefonon érdeklődőket, mondván, nekik semmi közük ezekhez a vonalakhoz. Júliustól ugyanis a Nógrád Volán üzemelteti a 120-as, a 147-es és a 170-es autóbuszokat Észak-Pesten. Ám valamiért nem akartak beindulni a vadonatúj buszok. Úgy tudjuk, kevés volt az ideje a közlekedési cégnek az új járművek bejáratásához. Így azok közül több felmondta a szolgálatot a premier napján.

A BKV fődiszpécsere, Szántó Ferenc később azt közölte, hogy baleset miatt akadozott a közlekedés. Az egyik busz karambolozott, az utána érkező kettő pedig ezért nem tudott továbbmenni. Azt nem tudni, miért nem kerestek egy terelőutat. A BKV sofőrei mindig ezt teszik. Szerettük volna minderről megkérdezni a Nógrád Volán illetékesét is. Horváth Ernő azonban többszöri keresésünk ellenére sem volt elérhető.

Bármi is az igazság, a megváratott, munkahelyükről elkésett utasok nem jártak jól a járatok első napján a változással. A BKV vezérigazgatója, Aba Botond egy rádióműsorban korábban azt mondta, nem lesz több járatprivatizáció. Ehhez képest idén újra megpályáztattak több dél-budai buszt. A korábbi üzemeltető VT Transmann lett a győztes. Majd Észak-Pesten a Nógrád Volánnal kötöttek szerződést. Úgy tudjuk, ez a cég jobb ajánlatot adott be a dél-budai járatokra, végül mégsem ők nyertek. Ellenben nem sokkal később pályázat útján lehetőséget kapott az észak-pesti vonalak működtetésére.

Kinek éri meg a privatizáció?

A BKV alvállalkozói ötvennégy autóbuszt működtetnek. Ebből negyvenet a VT Transmann, tizet a Nógrád-Volán, négyet az Érdi Volán üzemeltet. A folytonos járműhiánnyal küzdő BKV számára azért előnyös a kiszervezés, mert az alvállalkozó hozza a buszokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!