Hírek

2005.07.26. 00:00

Megújult Szent István régi freskója

Két évig tartó, aprólékos restaurátori munkának köszönhetően elkészült a Király utca 57. szám alatti, műemléki védettséget élvező épület felújítása.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="82"] Megszépültek a csodás freskók
[/caption]A közel 150 éves, klasszicista stílusú ház homlokzatát, valamint lépcsőházát varázsolták újjá a hetvenmillió forintba kerülő beruházás során. – Büszke vagyok a munka eredményére, igazán gyönyörű lett ez a régi ház. Végre újra eredeti pompájában díszeleg. Újabb kis csodával lett gazdagabb Erzsébetváros. Minden évben három–négy műemléket állítunk helyre kerületünkben. Terveink között további Király utcai és Dob utcai beruházások szerepelnek – mondja Hunvald György VII. kerületi polgármester a ház átadóján.

A főlépcsőház a második emeletig márványt utánzó díszítőfestést kapott. A restaurátorok szakértelmét dicséri az első emeleti fordulóban található freskó hibátlan helyreállítása is. – Örömteli, hogy a régi zsidónegyed műemlék épületei végre méltó állapotba kerülnek. Ez a ház több építészeti és festészeti korszak lenyomatát is magán hordozza. A neobarokktól a neoreneszánszig. Ezért volt nehéz dolga a kivitelezőnek. Külön érdekessége ez a freskó, amely valószínűleg I. Szent Istvánt ábrázolja – mutatja be a házat Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke.

A korábbi állami tulajdonú épület a rendszerváltás után, 1990-ben került a VII. kerületi önkormányzat tulajdonába azzal a feltétellel, hogy tizenöt éven belül teljesen fel kell újítania, meg kell szépítenie. Az épület külső és belső homlokzatának rendbehozatalát két évvel ezelőtt, még 2003-ban kezdték el, kizárólag önkormányzati forrásból. Az éves kerületi költségvetésből elkülönített ötvenmillió forintból azonban a lépcsőház rekonstrukciójára már nem futotta. Az ehhez szükséges közel húszmillió forintot nyertes pályázatoknak köszönhetően biztosították.

Érdemes fölnézni!

A műemléki védettséget élvező ház felújítását támogatta a Kulturális Örökség Minisztériuma is összesen 11,5 millió forint összegben. A lépcsőház díszítő falfestését a Herling Restaurátor és Művészeti Stúdió Kft. szakemberei végezték. Budapest számos pontján található még ilyen vagy ehhez hasonló freskó a magasban. Így például a Ferenciek terén, a Párizsi Udvar, illetve a régi Filmmúzeum épületén. Igaz, ezekről a budapestiek többségének nincs tudomása. Ugyanis ami a magasban van, azt a pestiek a nagy rohanás közben kevésbé hajlamosak észrevenni, megcsodálni.

Budapest számos pontján található még ilyen vagy ehhez hasonló freskó a magasban. Így például a Ferenciek terén, a Párizsi Udvar, illetve a régi Filmmúzeum épületén.

Igaz, ezekről a budapestiek többségének nincs tudomása. Ugyanis ami a magasban van, azt a pestiek a nagy rohanás közben kevésbé hajlamosak észrevenni, megcsodálni. Megszépültek a csodás freskók -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!