Hírek

2005.07.21. 00:00

Környezetszennyező madárürülék

Sokáig nem értették, hogyan kerülnek ipari környezetszennyező anyagok az Északi-sarkra. Kiderült, hogy a költöző madarak ürüléke mérgezi a földrész élővilágát.

Gara Róza

Az utóbbi években a tudósokat egyre jobban érdekelte, honnan, milyen „csatornákon” kerülnek délről északra olyan rendkívül mérgező ipari anyagok, mint a BPC (poliklórozott bifenil). Ezek a méreganyagok ma már kimutathatók az északon élő emberi közösségek szervezetében. A költöző madarak szállítják a környezetszennyező anyagokat – foglalta össze kutatásainak eredményeit Jules Blais, az ottawai egyetem tudósa a Science folyóirat legutóbbi számában.

Az Északi-sark levegőjében, a sóban, a vízben, az állatokban és az emberi szervezetben évek óta nyugtalanító mennyiségben mutatják ki a BPC, a dioxinok és a higany jelenlétét. A tengeri madarak kolóniái északon több mint 20 ezer egyedet számlálnak, ürülékük trágyázza a tengerparti növényzetet. Ezzel a növényzettel táplálkoznak az itt élő állatok, amelyek az emberek gyomrában végzik. Fontos kérdés hát, hogyan változtathatják meg az emberek táplálkozását, hogy kevesebb méreg jusson szervezetükbe. Mindenesetre el kell költöztetni őket a „veszélyzónává”
váló madárkolóniák közeléből.

Felfigyeltek Devon szigetén arra a sirályra, amelyik több mint ezer kilométert tesz meg költözéskor. Mérték a sirálykolóniák közelében és tőle távolabb a BPC, a DDT és a higany értékét. A közeli tavak vizében a megengedettnek huszonötszöröse volt a higany- és hatvanszorosa a DDT-tartalom. A folyamat éppen olyan, mintha a déli népesség északra ürítené ki a saját szemetét, tollas, repülő kukák segítségével.

Káros vegyi anyagok

BPC: 1929-től Észak-Amerikában forgalmazott vegyipari alapanyag, elsősorban az elektronikában, hidraulikus rendszerekben és tisztítószerekben használták 1970-ig. 1977-ben Kanada betiltotta importját, gyártását és kereskedelmét, beleértve az újrafelhasználását is.

DDT: Az első modern szerves gyomirtó, amely szerves oldószerekben, zsírokban, olajokban oldódik. 1960 óta ismert környezetkárosító hatása, 1970-ig használták mezőgazdasági gyomirtóként. A 70-es, 80-as években a fejlett ipari országok mindegyikében betiltották.

DDT: Az első modern szerves gyomirtó, amely szerves oldószerekben, zsírokban, olajokban oldódik. 1960 óta ismert környezetkárosító hatása, 1970-ig használták mezőgazdasági gyomirtóként. A 70-es, 80-as években a fejlett ipari országok mindegyikében betiltották. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!