Hírek

2005.07.25. 00:00

Az infláció és a munkanélküliség a két fő ellenfél

BAMA

A Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor közötti vita két központi kérdése volt a munkanélküliség és az infláció alakulása. Ezen a héten arra voltunk kíváncsiak, hogy a napilapvásárlók hogyan ítélik meg a kormány gazdaságpolitikáját a munkanélküliség és az infláció kezelése tekintetében. Az eredmények szerint a válaszadók 11,9%-a gondolja úgy, hogy a kormány jó munkát végez, míg minden harmadik válaszadó szerint a gazdaságpolitika e két téren csak megfelelő. A megkérdezettek 38,6%-a azon a véleményen volt, hogy az infláció és a munkanélküliség szempontjából a kormány rossz munkát végez.

Pártpreferencia szerint elemezve a válaszokat látható, hogy a kérdés megítélését nagyban befolyásolja, hogy a megkérdezettek melyik pártra szavaznának. A Fidesz szavazói ítélik meg a legkritikusabban a kormány munkáját: körükben az átlagosnál több mint másfélszer akkora azok aránya, akik úgy gondolják, hogy a kormány gazdaságpolitikája nem kielégítő az infláció és a munkanélküliség kezelésére. Az MDF szavazói közül többen tartják csak megfelelőnek a kormány munkáját, mint kifejezetten rossznak. Ezzel szemben a kormánypárti szavazók körében az átlagosnál lényegesen alacsonyabb azok aránya, akik szerint a kormány rossz vagy csak megfelelő munkát végezne. Az MSZP-szavazók között a legmagasabb azok aránya, akik jónak tartják a kormánynak az inflációval és a munkanélküliséggel kapcsolatos gazdaságpolitikáját. Az SZDSZ támogatói a kormány munkáját ebben a vonatkozásban jónak, illetve megfelelőnek minősítik, de nem tartják rossznak.

Kor szerinti bontásban vizsgálva az adatokat azt tapasztalhatjuk, hogy azok között, akik szerint a kormány rossz munkát végez, az átlagosnál nagyobb arányban vannak a 18–29 év közöttiek, míg pozitívabb véleményt inkább az idősebbek képviselnek. A válaszokat a képzettség abból a szempontból befolyásolta, hogy az alap- és középfokú végzettségűek az átlagnál nagyobb arányban gondolták úgy, hogy nem tudják megítélni a kormány gazdaságpolitikáját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!