Hírek

2005.06.10. 06:43

Csődbe juthat a Honvéd

Egy héttel a nevezési határidő lejárta előtt még nem dőlt el, hogy a Honvéd csapata ott lehet-e az NBI mezőnyében.

Lázár Lajos

[caption id="" align="alignleft" width="281"] A Honvéd vezérkara egy ideig a légiósoktól remélte, hogy a pályán felszökik a csillaguk. Horky (a földön) és Genito a ferencvárosi Zavadszkyval harcol.
[/caption]A kispestiek eladósodtak, és ha június 15-ig, a nevezési határidőig nem rendezik a tartozást,  eltűnhet a csapat a honi labdarúgás palettájáról. A tartozás mellett ugyanakkor jelentős a klub kintlévősége. A bizonytalan helyzetre hivatkozva a többségi tulajdonos, Piero Pini bejelentette, hogy megválik üzletrészétől, és azt tulajdonostársának, Kiss Zsoltnak adja át. Ez a bejelentés a jövő hét közepére válhat hivatalossá. Piero Pini ugyanis még meggondolhatja magát, feltéve, ha a kintlévőségből érkezik valami.

A Honvéd 66 milliót remél, a klub vezetésének számítása szerint ennyivel tartozik az MLSZ, a liga, és az MTK. Kifogásolják, hogy a versenykiírásban szereplő 20 millió helyett csak 4 milliót kaptak a tavalyi NBI/B-s bajnoki címért. Kevesebb érkezett a vártnál az ugyancsak 2004-es Magyar Kupa második helyéért is, és az MTK sem utalt Torghelle Sándor külföldre történt eladása után. A kék-fehérek arra hivatkoznak, hogy a jelenlegi Honvéd nem jogutódja az akkorinak, ahol Torghelle nevelkedett, így nem jár nevelési költségtérítés. Az MLSZ viszont éppen a jogutódlásra hivatkozva helyezte kilátásba a Honvéd kizárását, ha nem rendezi a klub a volt edzője, Tornyi Barnabás elmaradt bérét. A kispestiek számításában szerepel még 12 millió forint, amit Torghelle Sándor angol klubja, a Crystal Palace utalt át az MLSZ-nek, és szerintük ez az összeg őket illeti meg. Van még egy 15 millió forintos ígéret a ligatanácstól is, amelyet minden csapatnak megszavaztak, amolyan vésztartalékként. Ezekből a pénzekből kifizethetnék Tornyinak a bíróság által megítélt tartozást, és a játékosok felé is csökkenne az elmaradt bérekből felhalmozódott adósság.

Tornyi Barnabás jogos követelése a kamatokkal együtt már 40 millió forint felett van, míg a játékosoknak 14 millióval tartozik a klub. Ha Tornyinak nem fizetnek, akkor a tartozás miatt nem felel meg a Honvéd a klublicenc követelményeinek, és nem indulhat a bajnokságban. Piero Pini felajánlotta az edzőnek, hogy az elmaradt alapbérét – havi 800 ezer forintot – és annak kamatát azonnal kifizetné. Ez az összeg 15 millió körüli. Tornyi Barnabás az ajánlatot nem fogadta el. Ami a kintlévőségeket illeti, a bajnoki címért és a kupaezüstért kapott összeg nem valószínű, hogy növekedhet. A Torghelle Sándorért járó nevelésiköltség-térítés viszont elvileg megérkezhet. Vitathatatlan, hogy a Honvéd jogutódja annak a Honvédnek, ahol futballozott a csatár. Ha nem így lenne, akkor a bíróság nem ítélte volna meg Tornyinak a járandóságát, és a Honvéd nem is indulhatott volna a bajnokságban. Az MTK érvelése tehát támadható. Megkeresésünkre Berzi Sándor, az MLSZ főtitkára azt válaszolta, hogy nincs képben, nem tudja, érkezett-e pénz az angol klubtól vagy sem, és ha igen, akkor mennyi jár abból a Honvéd csapatának.

A Honvéd vezetői a ligától várják a mentőövet. A csapatot támogatók egyesülete ugyan a klub honlapján felhívással fordult a szurkolókhoz, hogy járuljanak hozzá a klub anyagi helyzetének javításához, de kérdés, ha nem jön jelentős pénzösszeg, a szurkolói forintok mire lesznek elegendők. Az MLL tanácsának tegnapi ülésén foglalkoztak a Honvéd helyzetével, de egyelőre érdemleges döntés nem született. Maradt tehát egy szűk hete a kispesti csapat tulajdonosainak, hogy megteremthessék azt a hátteret, amely a klublicenc elfogadásához szükséges. A Honvéd csak így maradhat az NBI szereplői között.

Lázár Lajos A Honvéd vezérkara egy ideig a légiósoktól remélte, hogy a pályán felszökik a csillaguk. Horky (a földön) és Genito a ferencvárosi Zavadszkyval harcol. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!