Hírek

2005.06.28. 00:00

Csendet akarnak Lőrincen

A turistaszezonban szinte percenként szállnak fel és le a repülőgépek Ferihegyen. Az ezzel járó zaj őrületbe kergeti a reptérrel szomszédos pestszentlőrinci lakosokat.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="318"] Fűri Jánosné háza volt az utolsó, ahol tíz éve ablakot cserélt a reptér üzemeltetője. Az éjszakai zaj miatt csak csukott ablaknál tudnak aludni.
[/caption]Szinte percenként süvítenek a lőrinci házak fölött alig egy-kétszáz méter magasan a repülők. Fenséges látványt nyújtanak annak, aki nem jár sűrűn a XVIII. kerület ezen részén. Fülsiketítő hangjuk azonban feledteti ezt a szépséget, ha a nap szinte huszonnégy órájában cirkálnak a levegőben. Nem csak nappal, sokszor éjjel is tízpercenként sivítanak. Még Zuglóban is fel kell tekerni a tévét a légifolyosó alatt lakóknak, pedig ott már ezer méter fölött járnak a gépek.

Lőrincen azonban annyira alacsonyan suhannak, hogy simán kivehető a légitársaság neve a landoló gépen. Sőt, a kicsiny ablakok is látszanak az oldalukon. Nem csak a kerület szélén elterülő erdő felett érik el a leszállópályát. Ha más a széljárás, a szélrózsa minden irányából jönnek a repülők – panaszkodnak a helyiek. Persze akár meg is szokhatták volna, hiszen évtizedek óta erre járnak a gépek. Az utóbbi két évben azonban másfélszer annyi repülő fordul meg Ferihegyen. Olyan sokan lettek, hogy szeptemberben meg kell nyitni számukra az 1-es terminált. A fapados légitársaságok megjelenésével ugyanis szinte mindenki számára megfizethetővé váltak a jegyek.

Ezek a társaságok pedig többnyire régebbi típusú, hangosabb gépekkel járnak. A teherforgalom is megélénkült. Horváth Istvánnak (58) a Koppány utcában épp az ilyen cargo gépekkel van a legnagyobb baja. – Némelyiknek 120 méter a szárnyfesztávolsága. Olyan, mintha állna a levegőben, lesem, mikor esik rám – mondja a férfi. – Ez még hagyján, de olyan erős a zaja, hogy beleremeg a ház. Megreped az üveg a verandán! Olyankor a kutyák percekre megbolondulnak. Ha véletlenül nem ébred fel az ember a repülőtől, a megrémült házőrző vonyítása úgyis kiveri az álmot a lőrinciek szeméből. A helyiek azt beszélik, hogy a Vajk utcai iskolában sokszor inkább elhallgatnak a tanárok, amíg el nem megy a gép.

Megoldást jelentene, ha a reptér vállalná a lakóházak hangszigetelését. Az Airport Rt. készített ugyan egy zajhatási övezetről szóló dokumentumot, de ezt a XVIII., XVII. és a X. kerület is elutasította. Az ugyanis nem szolgálta a zajtól szenvedő lakók érdekét. Közben a helyiek aláírásgyűjtésbe fogtak, mert csöndet akarnak legalább zárt ajtók, ablakok mögött. Pestlőrinc önkormányzata egy független szakértőkből álló munkacsoport felállítását kezdeményezte a légügyi hatóságnál – közölte lapunkkal Fábián Rudolf helyi képviselő. A mai napig nem kaptak választ. Pedig ennek a munkacsoportnak kellene felmérnie, hogy mekkora zajt okoznak a repülők. Azt is számításba kell venni, hogy felszálláskor sokkal hangosabbak, hiszen akkor teljes teljesítménnyel pörögnek a hajtóművek. Télen a sugárhajtóműves fékezés miatt is nagyobb a zaj.

A mérés alapján kell majd elkészíteni a zajtérképet. Ez a térkép segítene meghatározni, hogy hány házban kell hangszigeteltre kicserélni az ablakokat. Így legalább csukott ablak mellett alhatnának nyugodtan a lőrinciek. Szerettük volna megtudni a Budapest Airport Rt. álláspontját és terveit. De csak ígéretet kaptunk, választ kérdéseinkre lapzártáig nem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!