Hírek

2005.06.20. 00:00

Banántorta és hullámvasút

Tízezren köszöntötték tegnap Polát, a kiscsimpánzt a budapesti állatkertben. A majom kedvenc banántortáját is megkapta. A Vidám Parkban eközben az ország legnépesebb családjai hullámvasutaztak.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Sok érdeklődőt vonzott az óriáskígyó-simogatás is. A hatalmas hüllőről kevesen tudják, hogy nem nyálkás, és nem is hideg a bőre.
[/caption]Elbúcsúztatták tegnap Polát, a kétéves csimpánzkölyköt. A kismajom eddigi játszópajtásaitól, az emberektől köszönt el. Pola korábban elveszítette szüleit, s az árva jó ideje emberek között töltötte minden idejét. Egy darabig gondozónál, majd a győri állatkertben lakott, ezen a télen pedig a budapesti állatkertben vendégeskedett. Úgy látták, Polánál eljött az idő, hogy a majmok életét kezdje élni, és visszaszokjon az állatkerti körülményekhez. A nagy búcsú alkalmából kedvencével, egy hatalmas marcipános banántortával lepték meg a Városligetben. A szomszédban, a Vidám Parkban apák napja alkalmából minden család két ajándék jegyet kapott. Magyarország legnépesebb családjai ingyen próbálhatták ki a park játékait. A tíz-tizenkét fős famíliák teljes névsorát még az édesanyáknak is sokszor nehézkes volt elmondaniuk. Különösen Szilasiné Wirta Beátának (37), aki tíz gyermeket nevel férjével. A legidősebb már dolgozik, 20 éves, a legkisebb ötesztendős. Ő egyébként nagyon beteges, lisztérzékeny. Nem is mehet dodzsemezni a többiekkel, annyira féltik szülei.

[caption id="" align="alignright" width="148"] Polát tegnap elbúcsúztatták
[/caption]A Szilasi család Sárkeresztúrról érkezett a Vidám Park meghívására, a Nagycsaládosok Egyesülete közreműködésével. Mindannyian először jártak a budapesti vurstliban. A gyerekek kérdezgették is odahaza édesanyjukat, hogy mi az a Vidám Park. Olyan, mint a búcsú, csak annál is jobb – blöffölt Beáta, mert még ő sem volt itt ezelőtt. Nem futja a 180 ezer forintból, amelyből a tíz gyermeket kell etetni, ruházni. – Csak Velencére járunk, tegnap is ott voltunk – meséli az édesanya. A kilencven százalékos kedvezménnyel a vonat csak 640 forintba kerül az egész családnak. A strand ott ingyenes. – Kenyérgondunk nincs, ami pénzünk van, beosztjuk – mondja Beáta. A 86 négyzetméteres házban is jól elférnek.

Kaposi Andrásék valamivel nagyobb lakásban laknak Káposztásmegyeren. Kétszintes otthonukat a nagy család igényei szerint alakították ki a társasházban. A feleség, Bodó Anna (42) középiskolai tanár azt mondja, épp annyian vannak, ahogyan azt annak idején eltervezték. Már nem akarnak több gyermeket. A család a felnőttekkel együtt tíztagú. Anna is nagy családban nevelkedett, heten voltak testvérek. Az ő szüleinek harmincegy unokája van. Kaposiék sem jártak még a Vidám Parkban. Nem futja erre a mulatságra, pedig ők lényegesen jobb körülmények között élnek – havi 350 ezer forintból. Nem gazdagok, kilencszemélyes mikrobuszukon is egy másik családdal osztoznak. Ezzel járnak a gyerekekkel a közös programokra. Különösen a nyári sátorozások idején tesz nagy szolgálatot a járgány.

Vajta Zoltán Sok érdeklődőt vonzott az óriáskígyó-simogatás is. A hatalmas hüllőről kevesen tudják, hogy nem nyálkás, és nem is hideg a bőre. Polát tegnap elbúcsúztatták -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!