Hírek

2005.05.12. 00:00

Utólag fabrikált jogszabály

Holnap lép életbe az utazásszervezésről szóló új rendelet. Az utazás lemondható, ha egy országba, annak térségébe nem ajánlja azt a Külügyminisztérium.

Bán Károly

Már a délkelet-ázsiai szökőár idején is az adott okot vitára a turisták és az utazási irodák között, hogy eltérő volt a helyszín megítélése. Sokan lemondták az utat olyanok is, akik Thaiföld más tájékaira fizettek be, amely nem ígérkezett veszélyesnek.
S az irodák rendszerint nem, vagy csak részben akarták viszszafizetni az utas által befizetett pénzt, illetve előleget. Az új jogszabály e téren szeretne tiszta helyzetet teremteni.
Ha a Külügyminisztérium honlapjára felkerül, hogy az utazás „nem ajánlott”, akkor az utas lemondhatja az utat, s a pénzt vissza kell fizetni. Nem volt azonban egyértelmű, hogy mikor kell visszafizetni. Az utazó ugyanis rendszerint előre fizeti be az utat egy jóval későbbi időpontra, tehát egyáltalán nem biztos, hogy az az utazás a jelzett időpontban is veszélyes lesz. Az irodák ezt úgy értelmezték, hogy csak akkor kell visszafizetniük a pénzt, ha a nyaralás időpontjában is fennáll a Külügyminisztérium ajánlása.
A kormányrendelet a turisztikai hivatal elnökhelyettese, Székely György szerint viszont egyértelmű. Egy utas az út előtt 35 napig bármikor következmények nélkül visszaléphet.
Jogvitára adhat okot, hogy egy hír kapcsán milyen gyorsan dönt a tárca. Tegnap iszlám szélsőségesek Kasmír nyári fővárosában, Szrinagarban bombát robbantottak a város központjában. A merényletnek két áldozata és 34 sebesültje volt.
Ha valaki elvben ide fizetett volna be utat egy irodában, s azt most a hírek hallatán le akarná mondani, akkor a pénz nem járna neki vissza. S ez akkor is igaz, ha az irodák történetesen Kasmírba nem szerveznek utakat.
A Külügyminisztérium megújította honlapját, azon a korábbi három csoporttal szemben már csak kettő szerepel. Az elsőben azok az országok, ahova nem ajánlják az utazást. Ezek esnek az utazásszervezésről szóló új jogszabály hatálya alá. A fokozott biztonsági kockázatú országok és térségek viszont nem. Ebben a kategóriában a külügyi tárca pusztán figyelmezteti honfitársait, hogy veszélyes az utazás, de ennek szervezett út esetén sincs jogkövetkezménye. Minderről a Külügyminisztérium ma közleményt  ad ki.
Tehát megint csak elvben, hiszen az irodák ritkán szerveznek utakat olyan országokba, ahol retikül helyett bombákkal járnak-kelnek, ahol nagy a járványveszély, a polgárháborús fenyegetettség. Az utazási irodák szerint viszont nem lehet egy országot egyértelműen besorolni, hiszen lehetnek egy ország területei teljesen biztonságosak, míg mások teljesen veszélyesek – vélte Molnár Gabriella, a Magyar Utazási irodák Szövetsége elnöke. Ezért az utazási irodák kérésére a jövőben a Külügyminisztérium nem csupán egy országot, hanem az adott ország egyes térségeit is fel fogja tüntetni honlapján. Jelenleg nincs ilyen térség a „nem ajánlott”, a jogszabály szempontjából tehát lényeges pont alatt a Külügyminisztérium honlapján, ám a jövőben erre is sor kerülhet – mondta lapunknak Takács László, a Külügyminisztérium konzuli főosztályának vezetője.
Hogy milyen gyorsan kerülhet egy térség a veszélyes zónába, arról a Külügyminisztérium külföldi képviseleteinek jelentése alapján dönt. Kasmír mindenesetre, ahol két hónapon belül ez volt a második merénylet,
egyelőre csak fokozott figyelmet érdemlő térség, nem került a nem ajánlott kategóriába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!