Hírek

2005.05.25. 00:00

Thaiföld leghosszabb fekvő Buddhájának rejtélye

Palotás Petra, az RTL Klub műsorvezetője még misztikus emléket is őriz thaiföldi utazásáról.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="249"] III. Rama király uralkodása idején (1824–1851) készült a Buddha-szobor
[/caption]Aki arra jár, nem hagyhatja ki Bangkokot. A városnak négyszáz temploma és kolostora van – mondja Palotás Petra (29). Kedvence a fekvő Buddha temploma, Vat Pho. Negyvenhat méter hoszszú és tizenöt méter magas az ő kedves Buddhája. Ráadásul ahányszor előveszi a thaiföldi fotókat, és a buddhás kerül a kezébe, megborzong.

– Barátaimmal jártam a templomban, és megkértem őket, fotózzanak le az óriás előtt. Megtették, ám itthon, amikor az elkészült felvételeket nézegettem, észrevettem, eltűntem a Buddha elől. Vajon miért? Mit jelenthet ez? Ha eszembe jut, máris meglódul a fantáziám.

Palotás Petra kedvenc fekvő Buddhája Bangkok legrégibb és legnagyobb templomában lakik. Itt őrzik az ország legnagyobb Buddha-gyűjteményét. Az Ötletház műsorvezetője mesélt az arany Buddha regénybe illő történetéről is, amelyről egyik egzotikus utazása során, Bangkokban hallott. Több évszázaddal ezelőtt a távoli ország népe jó okkal rettegett a félelmetes hírű búrok támadásától, akik akkoriban Sziám pompázatos kincseit akarták megkaparintani maguknak. A védők azonban az aranyszobrot bevonták agyaggal, és a folyó mellé állították. Lassan az őslakosok is elfelejtkeztek róla, aztán a szerzetesek elkérték az agyagszobrot a királytól. Amikor a folyópartról el akarták szállítani darukkal, lepattogzott néhány helyen az agyag, és előtűnt a csillogó arany. Ekkor jöttek rá, hogy az arany Buddha álldogált sokáig álruhában a folyóparton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!