Hírek

2005.05.06. 00:00

Tagadja a jövőt, aki a múltat felejti

A múltra való emlékezés és emlékeztetés fontosságát hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc. A kormányfő tegnap az Auschwitz-Birkenau-i volt kényszermunka- és megsemmisítő táborban mondott beszédet a holokauszt emléknapja alkalmából.

BAMA

„Nem felejtjük el, és másoknak sem engedjük, hogy elfeledtessék velünk a holokauszt tragédiáját” – mondta a miniszterelnök. Gyurcsány szerint nem lehet megbékélni a gyűlölettel; megengedhetetlen, hogy származás, vallás, meggyőződés, kulturális vagy más okból különbséget tegyünk ember és ember között. „Aki Auschwitzot megtagadja, az nem csupán holokauszt-tagadó, hanem jövőtagadó. Védjük meg ezt a jövőt, védjük meg gyerekeinket, védjük meg emberségünket.”

A több mint ötven ország képviselőinek részvételével tartott megemlékezést követően  a világ minden részéről érkezett fiatalok, túlélők Marek Belka lengyel kormányfő és Gyurcsány Ferenc vezetésével gyalog tették meg az auschwitzi tábort a birkenauitól elválasztó több mint három kilométeres utat. Az idei holokauszt-megemlékezés súlyát növeli, hogy csaknem egybeesik a második világháború európai befejeződésének hatvanadik évfordulójával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!