Hírek

2005.05.25. 00:00

Nem kívánt a nagykoalíció

Németországban a vasárnap elszenvedett szociáldemokrata vereséggel tartományi szinten megszűnt az országos modell, a vörös-zöld koalíció.

Toronyi Attila

[caption id="" align="alignleft" width="115"] Angela Merkel már készülődik, hogy minél előbb átvegye
[/caption]Észak-Rajna-Vesztfália „elestével” most már csak három tartomány maradt talpon. Igaz, ott nem a zöldekkel léptek koalícióra a szociáldemokraták, hanem a kommunista utódpárttal (Meck-lenburg-Előpoméránia), a konzervatív CDU-val (Brandenburg), illetve a liberális FDP-vel (Rajna-vidék–Pfalz). A Bundestagban azonban továbbra is a szociáldemokraták és a zöldek élveznek többséget. Az ellenzék reményei szerint már nem sokáig – csak a szeptemberben esedékes előrehozott választásokig. Ha viszont mégis a szociáldemokraták győznének, akkor sem biztos, hogy a kancellár a zöldekkel szövetkezne. A konzervatív CDU mindamellett már most világossá tette, hogy nem tartja kívánatosnak a nagykoalíciót.

Vasárnap a szociáldemokraták a tizenegyedik választást vesztették el azóta, hogy 1998-ben első ízben alakítottak szövetségi kormányt a Zöldekkel. Egyik nyilatkozatában Schröder most arra utalt, hogy nem köt választási kampányt a zöldekkel, így Joschka Fischer pártjának sorsa bizonytalanná vált. A német polgárok 25 százaléka úgy véli, hogy a jelenlegi koalíció folytatása lenne jó Németországnak. Negyvenhárom százalék konzervatív–liberális szövetséget látna szívesebben hatalmon, egy esetleges nagykoalíciót pedig a megkérdezettek 39 százaléka támogatná. Az SPD korábbi elnöke, Oskar Lafontaine 39 év után kilépett pártjából, hogy baloldali választási szövetség élén vesz részt a választási küzdelemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!