Hírek

2005.05.24. 00:00

Motorzaj űzi el a vadakat az erdőből

Lázin M. A.

Erdőink sajnos hemzsegnek a motorosoktól – ad rövid helyzetjelentést Bethlen Farkas, Verőce polgármestere. Aki egyben azt is hozzáteszi, a kéretlen zajongók már nemcsak szombat–vasárnap, hanem hétköznap is ellepik a település környéki zöldövezetet.
A helység képviselő-testülete többször foglalkozott a kérdéssel. Így a téma márciusban, a rendőrség beszámolójának meghallgatásakor is napirenden volt. Akkor Kiss Sándor főhadnagy, a nagymarosi őrs parancsnok-helyettese beszélt a megtett intézkedésekről és a rendőrség lehetőségeiről.
Bethlen Farkas kérdésünkre elmondta, óriási szívfájdalmuk, de a zajos motorozók megfékezésére nem sokat tudnak tenni.
A robogósok ugyanis a rendőrt meglátva azonnal elszelelnek,
a kék ruhások pedig eszközök hiányában nem tudják őket követni. A rendszámok a legtöbb esetben hiányoznak, illetve úgy vannak fölszerelve, hogy azokat szabad szemmel képtelenség leolvasni.
– A természetkárosítás leginkább abban jelentkezik, hogy az állandó dübörgéssel a vadat világgá zavarják – véli a polgármester. Emellett az sem elhanyagolható szempont, hogy a kerekek tönkreteszik a talajt.
A Duna-Ipoly Nemzeti Park illetékesei előtt ismert a probléma, ám sokat ők sem tudnak tenni. A szervezet egyik nevének elhallgatását kérő munkatársa kérdésünkre elmondott egy, a motorosok megfékezését célzó megoldást. E szerint az általuk leggyakrabban használt erdei szakaszokon húsz-harminc centiméter magasan egy vékony, lazán megkötött drótot kell kifeszíteni. Ez a kerekekre csavarodva tönkreteszi annak mechanikáját. Ki tudja, mennyire jó megoldás lehet ez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!