Hírek

2005.05.26. 06:12

Karcsika kiadatása lehetetlenné vált

Mehmet Tüysüz már hónapok óta készülhetett fia Törökországba vitelére. Legalábbis ez derül ki azokból az adatokból, amelyeket az ankarai Magyar Nagykövetség egyik munkatársa írt le levelében Bogosné Pap Edina (27) ügyvédjének.

Nagy Eszter Dóra

[caption id="" align="alignleft" width="185"] Ez Karcsika igazi útlevele. Ma már Mehmet Károly Papnak hívják a fiút.
[/caption] Karcsika (8) anyukája már várt erre a dokumentumra. Azt mondta, azért, mert ebből kiderül a török hatóságok álláspontja. Sőt az is, hogy tárgyalás nélkül hazahozhatja-e fiát, vagy kénytelen Isztambulban pereskedni. – A levélből az derül ki, lesz tárgyalás. Azt mondták, a költségeket nekünk kell állni. Másfél millió forintot kellene kifizetnünk – fakadt sírva Edina. Mint azt már megírtuk, a szegedi Mehmet Karcsikát apja láthatásra vitte el elvált feleségétől 2004. július 10-én. Vissza azonban már nem adta. Karcsikát Varga István néven juttatták el Törökországba.

A hamis útlevéllel kivitt kisfiút ma Mehmet Károly Papnak hívják. A nagykövetség leveléből kiderül: az apa egy hónappal a gyerek külföldre csempészése előtt ezen a néven anyakönyveztette Törökországban. Vagyis előre eltervezte a fiú kiszöktetését. Az anyakönyv alapján 2004 szeptemberében a fiú török állampolgársághoz jutott. Ezzel az apa nem követett el szabálysértést. Mivel Karcsika török állampolgár lett, kiadatása – hasonlóan édesapjáéhoz – lehetetlenné vált. Ez azt bizonyítja, a török hatóságok nem mondtak igazat, amikor arról beszéltek, nem tudják, hol van a fiú. Ha így lett volna, nem kaphatta volna meg a török állampolgárságot.

A török külügyminisztérium hivatalosan még mindig nem tud arról, hogy a gyerek Törökországban van. Ennek ellenére felkérték a török hatóságokat: vizsgálják meg az ügyet, mert az apa a sajtóban elismerte, hogy nála van Karcsika. Vizsgálják azt is, hazudott-e a rendőröknek a férfi, amikor azt állította: nem tud fia hollétéről.

Az anya az elmúlt napokban közvetve kapott hírt Karcsikáról. Az apa a török sajtóhoz fordult, és elmesélte saját verzióját. – Azt mondta, én már reggel nyolckor kidobtam a gyereket az utcára. Ő csak elvitte magával, betakargatta, és hát hogy, hogy nem, épp akkor lépett oda egy házaspár a gyerekem fényképét tartalmazó hamis útlevéllel – fogalmazott Edina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!