Hírek

2005.05.27. 00:00

Haladék: még egy évig színlelt szerződések

Az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulásról szóló szabályok már a jövő év első napján hatályba lépnek, de a színlelt szerződésekkel bárki büntetlenül dolgozhat 2006. június 30-áig.

P. P.

Immár két éve, hogy a kormány először jelentette be: fellépnek a színlelt vállalkozói szerződések ellen. Sok munkáltató ugyanis „vállalkozóként” kezdte alkalmazni munkavállalóit, akik után nem vagy csak részben fizette be a járulékokat. A megoldás az úgynevezett önfoglalkoztatás lett volna, amelyet viszont azóta sem dolgoztak ki. Ezért Pető Iván (SZDSZ) javasolta, hogy az adóhatóság – átmenetileg – ne büntessen. Ennek határidejét 2005. június 30-áig hosszabbították meg korábban.

Közben elkezdték kidolgozni az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulásról (ekho) szóló szabályokat. A Pető-féle moratórium kitolását ezért elutasította a PM. Az ekho hatályba lépését is hol ez év közepére, hol 2006 elejére tették a nyilatkozók. Végül tegnap Kiss Péter kancelláriaminiszter bejelentette: színlelt szerződésekkel bárki büntetlenül dolgozhat 2006. június 30-áig, de az emiatt bevezetendő egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulásról szóló szabályok már a jövő év első napján hatályba lépnek. 

P. P. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!