Hírek

2005.05.31. 00:00

EU: politikai földrengés

Megdöbbenést okozott az EU alkotmányáról rendezett népszavazás elutasító eredménye. Magyarország alapvető érdeke, hogy folytatódjék a közösség megerősödése.

Toronyi A.

A franciaországi referendumon 54,87 százalékos volt a nem szavazatok aránya. Az uniós alaptörvényt a voksolásban részt vevők 45,13 százaléka támogatta. Az alapító Franciaország az első tagállam, amely elutasította az európai alkotmányt és ez mély sebet ütött az államfőn.
Sajnálatosnak tartja az európai alkotmányról szóló franciaországi népszavazás eredményét Gyurcsány Ferenc. Nyilatkozatában a miniszterelnök leszögezte: az unió a jelenleg érvényes szerződések alapján is működőképes. – A kialakult helyzet elsősorban nem jogi, hanem politikai választ igényel. Tagadhatatlan, hogy a francia nemek többsége a Római Szerződés aláírása óta a legnagyobb kihívás Európa számára – mondta a kormányfő.
A magyar külügyminiszter szerint az alkotmányos szerződés elutasítása az EU befelé fordulását jelentheti, ami ellentétes a magyar érdekekkel. A magyar diplomácia vezetője szerint már a legközelebbi, június közepi
Európa Tanács-ülésen fel kell vetni a továbblépés kérdését.
– Alapvető érdekünk, hogy az integrációs folyamat folytatódjék a térségben – hangsúlyozta Somogyi Ferenc külügyminiszter.
Németországban a közvélemény saj-nálattal, de „a harangok félreverése” nélkül vette tudomásul, hogy a franciák többsége elutasította az európai alkotmányt. Günter Verheugen, az Európai Bizottság volt bővítési biztosa, jelenlegi alelnök úgy nyilatkozott, nem katasztrófa, ami Franciaországban történt. Verheugen azt tanácsolta, hogy a többi EU-tagország folytassa a ratifikálási folyamatot. Jean-Claude Juncker szerint nincs ok azt gondolni, hogy a francia elutasítás túl nagy hatással lesz az európai gazdaságra. Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Luxemburg kormányfője úgy véli, a vasárnapi nem az unió gazdaságának növekedési kilátásait sem befolyásolja alapvetően.
Ausztriában, valamint Svájcban és Hollandiában megoszlanak a vélemények arról, hogy mennyire lesznek súlyosak a válság távlati következményei, ám a hét végi elutasítás a szóban forgó országok szakértői szerint feltehetően intézményes válságot okoz az EU-ban. Az Európai Politikai Központ igazgatója úgy véli, a francia nem évekkel fogja visszavetni a gyors ütemben bővülő unió egységesítésére irányuló becsvágyó erőfeszítéseket. – A szerződés súlyos, alighanem halálos sebet kapott – mondta John Palmer.
Ahhoz, hogy az alkotmány hatályba léphessen 2006. november elsején, az összes tagállamnak be kellene cikkelyeznie. Ha viszont jövő év októberéig csak a tagállamok négyötöde emeli törvényerőre a dokumentumot, az uniós vezetők megvitatják a további teendőket. Kulcsfontosságú probléma annak pontos meghatározása, mi nem tetszik az európaiaknak az alkotmányban, és milyen változásokat hajlandók elfogadni a szövegben.
Különösen nehéznek ígérkezik ez Franciaországban, ahol a népszavazást véleménynyilvánításnak fogták fel arról, milyen irányba haladjon Európa az amerikai, indiai és kínai gazdasággal vívott küzdelemben. Sok francia arra használta fel a referendumot, hogy hangot adjon mérgének azért, mert elveszíti a hangját, azonosságát és irányítóképességét és a társadalombiztosítási juttatásokat. Mindezek olyan kifogások, amelyeknek nem sok közük volt az európai alkotmányhoz.

Negatív következmények

Ha nem emelkedik törvényerőre az uniós alkotmány:

Magyarország 1,5-2,5 milliárd euróval kevesebb támogatást kap egy évben,

nem lesz hatályos az uniós alaptörvény kisebbségvédelmi passzusa,

egyelőre megtorpan a bővítési folyamat,

marad a kevésbé demokratikus döntéshozatal,

nem nő a kívánt mértékben az EU nemzetközi befolyása.

Az ellenzők legfőbb érvei

El kell utasítani az uniós alkotmányt, mert ha érvénybe lépne:

csökken a tagállamok befolyása a világban,

túl széles hatáskört ad a brüsszeli központnak,

amerikai típusú, liberális gazdasági modellt vezet be,

háttérbe szorulnak a szociális szempontok,

tágra nyitja a kapukat Törökország csatlakozása előtt, amely nem európai, inkább ázsiai ország.

Magyarország 1,5-2,5 milliárd euróval kevesebb támogatást kap egy évben,

nem lesz hatályos az uniós alaptörvény kisebbségvédelmi passzusa,

egyelőre megtorpan a bővítési folyamat,

marad a kevésbé demokratikus döntéshozatal,

nem nő a kívánt mértékben az EU nemzetközi befolyása. Az ellenzők legfőbb érvei El kell utasítani az uniós alkotmányt, mert ha érvénybe lépne:

csökken a tagállamok befolyása a világban,

túl széles hatáskört ad a brüsszeli központnak,

amerikai típusú, liberális gazdasági modellt vezet be,

háttérbe szorulnak a szociális szempontok,

tágra nyitja a kapukat Törökország csatlakozása előtt, amely nem európai, inkább ázsiai ország. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!