Hírek

2005.05.13. 00:00

Csigák és kagylók szűrik a szennyvizet

Élő botanikus kerttel oldaná meg a Margit-sziget szennyvíztisztítását a Körte-Organica Rt. Ehhez egy üvegházat építenének fel, amelyben tartályokban lévő növények végeznék el a feladatot.

Kiss Gergely

– A gyökereken lévő csigák, kagylók és baktériumok teljesen megtisztítják a vizet – mondta lapunknak Kenyeres István, a cég elnöke. A berendezés megfelel a legszigorúbb előírásoknak, a vizet akár öntözésre is lehet használni. Az eljárás teljesen szagtalan. Az üvegházba programként látogatásokat is lehet szervezni. Az amerikai technológián alapuló megoldás már több országban bizonyított. Magyarországon is működik ilyen, Budapesten 2001-ben adták át az elsőt egy nagytétényi logisztikai parkban. A cég munkatársai szerdán mutatták be elképzelésüket a főváros környezetvédelmi bizottságnak. A testület elfogadhatónak tartotta a javaslatot, Endrédy István alelnök ugyanakkor tett egy módosító indítványt.

– Eredetileg zöldfelületre tervezték az üvegházat – mondta lapunknak a politikus. – Ezért kezdeményeztem, hogy a berendezést egy beépített területre telepítsék. Ellenkező esetben újabb ezer négyzetméterrel csökkenne a sziget növényvilága. A meghallgatáson kiderült, hogy üvegház mellett egy szennyvíziszap-tároló kialakítása is szükséges, amit éjszakánként ki kell üríteni. A beruházás költsége 6–800 millió forint közé tehető. A bizottság után a csatornázási művek és a városháza tárgyal a javaslatról.

A Margit-sziget szennyvíztisztítását 2009-ig kell megoldani. A főváros a fentiek mellett más elképzeléseket is mérlegel. Korábban felmerült, hogy a Duna medrében vezetnének át egy csövet az egyik rakparti derítőbe. Egy másik terv szerint a Margit vagy az Árpád híd alatt vinnék ki az elvezetőt.

Késik a csepeli szennyvíztisztító

Május elsejétől csúszhatnak az EU támogatásával induló beruházások, így a csepeli szennyvíztisztító is. Az unió közbeszerzési lapja ugyanis

legfeljebb 650 szót fogad be egy ajánlat közzétételéhez. A magyar törvény azonban annyira bonyolult, hogy képtelenség ennyibe süríteni a kiírást, amelynek Brüsszelben is meg kell jelennie. Deák András (Fidesz) szerint törvénymódosítás helyett a kormány a lap szerkesztőségére akar nyomást gyakorolni.

 

Kiss Gergely Késik a csepeli szennyvíztisztító Május elsejétől csúszhatnak az EU támogatásával induló beruházások, így a csepeli szennyvíztisztító is. Az unió közbeszerzési lapja ugyanis

legfeljebb 650 szót fogad be egy ajánlat közzétételéhez. A magyar törvény azonban annyira bonyolult, hogy képtelenség ennyibe süríteni a kiírást, amelynek Brüsszelben is meg kell jelennie. Deák András (Fidesz) szerint törvénymódosítás helyett a kormány a lap szerkesztőségére akar nyomást gyakorolni. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!