Hírek

2005.05.25. 06:15

Családtámogatás: ki jár jól az új rendszerben?

Ellentmondásosak azok a számok, amelyek arról szólnak, hogy hány családot érintenek kedvezően a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által bejelentett támogatási intézkedések.

Szakács Árpád

Ferge Zsuzsa szociológus szerint legalább 800 ezer család jár jól, mások viszont maximum 600 ezerre teszik ezt a számot. Abban azonban egységes az álláspont, a többség havonta 3–4 ezer forinttal többet kap egy gyermek után. Ugyanakkor nem mindenki tartja jó iránynak a kormány döntéseit. Gábos András, a Tárki elemzője szerint inkább arra kellene választ adni, hogy miként lehet a gyermekvállalást ösztönözni. Számos kutatás bizonyította: a jóléti intézkedésekkel a szegénység enyhítése csak ideiglenes tüneti kezelés. – Minél inkább függ egy családnak a költségvetése az állami támogatásoktól, annál kisebb az esély arra, hogy kilépjen a szegénységből. Igazi áttörést az jelent, ha a család a munkaerőpiacról is tud jövedelmet szerezni. Ferge Zsuzsa szociológus szerint jó irányba változik a családtámogatás rendszere, bár további intézkedésekre van szükség. A rendszer valóban igazságosabb lett, és azok járnak jól, akik eddig nem juthattak támogatáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!