Hírek

2005.05.31. 00:00

Azbesztos palákat is talált az ÁNTSZ

Négy megyében kilenc építőanyag-kereskedés forgalmazta még az elmúlt hónapokban is a sík- és hullámpalát. Harminckilenc helyen pedig szabálytalanul tárolták a megsemmisítésre váró terméket.

Szilágyi Etelka

Bár idén januártól tilos azbeszttartalmú terméket árusítani, beépíteni, az országos szakhatóságokhoz beérkezett közérdekű bejelentések jelezték: a keleti államokból nem szűnt meg behozataluk – írtuk lapunk április 28-i számában. Ekkor – éppen a bejelentések hatására – már tartott az építőanyag-forgalmazók országos ellenőrzése. Igaz, a termékminősítő dokumentumok alapján, mert az országos és megyei ÁNTSZ-eknek laboratórium – ahol anyagukban vizsgálható, hogy valóban azbesztmentes-e az így árult, keletről származó hullámpala – nem áll rendelkezésre. Ilyen korszerű és hatékony vizsgálati módszert jelenleg csak az Építésügyi Minőségellenőrző Intézet (ÉMI) tud végezni. Nekik viszont jelenleg erre nincs hatáskörük.
Azóta az ÁNTSZ-eredmény is megszületett, amelyről Ritoók Emese, a szervezet sajtószóvivője úgy tájékoztatott: négy megyében (Komárom, Pest, Somogy és Tolna) 9 építőanyag-kereskedés forgalmazta még az elmúlt hónapokban is a sík- és hullámpalát. Közülük öten somogyi székhelyűek. Országosan 39 forgalmazó cég pedig szabálytalanul tárolta a megsemmisítésre váró terméket. Az ellenőrzést végző megyei hivatalok ezekben az esetekben megtették a szükséges lépéseket: a termékek árusítását letiltották, és bírság mellett elrendelték megsemmisítésüket. A szabálytalanságok miatt összesen 1 millió 450 ezer forint úgynevezett kémiai terhelési bírságot róttak ki.
Lapunk megkeresett néhány szabálytalanságot elkövető céget is. A főváros XVII. kerületében forgalmazó M. B. K. 2000 Építőipari, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. vezetője elmondta: csupán kis mennyiségű azbesztes hullámpaláról volt szó, amelyet az ellenőrzéskor tárolt, de nem forgalmazott a cég. Azóta megtörtént a szakszerű megsemmisítésük, amelyhez éppen az ÁNTSZ ajánlott megfelelő céget. Azóta sem sikerült viszont a bokodi telephelyű Végh Kft.-nek a szabálytalanul tárolt azbesztes hullámpala megsemmisítéséhez szakcéget találni. A kereskedő társaság tulajdonosa, Divosné, Kökény Andrea elmondta: bírságot nem kellett fizetniük, de hiába is rótt volna ki az Oroszlányi ÁNTSZ, nem fizetné be, mert méltánytalannak tartja. Ugyanis hiába keres közel fél éve veszélyeshulladék-megsemmisítő céget ugyanis nem talál.
A határozatban foglaltaknak nem tudna eleget tenni. A veszélyes hulladékkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet előírásai szerint ugyanis a hulladékok kezelését csak arra engedéllyel rendelkező vállalkozó végezheti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!