Hírek

2005.05.10. 00:00

A szálloda duplája az apartmannak

Szárazföldre, kisebb szigetre vagy talán Krétára? A Görögországba készülőknek választaniuk kell, hiszen egyetlen nyárba nem fér bele mindegyik.

Kaszás Erzsébet

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A Görögországba utazók mindenhol kipróbálhatják a strandokat, a szirtakit, és találnak múzeumokat. Ezért azoknak a családoknak ajánlják, amelyekben eltérők az érdeklődési körök.
[/caption]Görögország elsősorban azoknak a családoknak ajánlható nyaralásra, ahol a papa a strandra, tengerpartra vágyik, a mama inkább templomokba, színházba menne, a gyerekek az ókori történelemből és a bizánci kultúrából írnának eredeti házi dolgozatot szeptemberre. Itt ugyanis nem kell választani, mindenki kívánsága teljesíthető. Amit azonban mégis el kell dönteni, hogy a görög szárazföldet, egy közelebbi kisebb görög szigetet keressünk-e fel az idén. Vagy például Krétát, ami önmagában olyan nagy, hogy egyetlen üdülés alatt nem lehet megismerni. Esetleg Evviát, a Szaroni-öböl szigeteit, netán a Jón-szigeteket.

Görögországnak több mint száz lakott szigete van, és ezek között akad néhány, mindössze száz-kétszáz lakossal. Pireuszból komppal szinte mindegyik elérhető, s a szigetek között is rendszeres a kompösszeköttetés. Némelyik szigetet dús növényzet borítja, másokat nem. És igencsak eltérő a szigetcsoportok építészete is. Ne csalódjunk, hogy nem mindenhol köszönnek vissza a képeslapokon látható, kupola alakú, fehér meszelt falú, kék tetejű házacskák.

A tengerpart Görögországban 15 ezer kilométer hosszú, és ebből 4 ezer övezi a szárazföldet. Itt a magyar turisták által legkedveltebb nyaralóhely az Olimposzi Riviéra szórakozóhelyektől nyüzsgő központja, Paralia. Ahol egy hétéjszakás, kétfős apartman az előszezonban 22900 forinttól 24900 forintig elérhető.

A két-, illetve háromcsillagos hotelben ugyanitt az árak egy főre kerülnek ennyibe, tehát két főre a duplája. Aki azonban inkább a nyugalmat, a görög halászfaluk kedvességét keresi, annak ajánlható például a Chalkidiké félszigeten Stavros vagy Kamena Vourla. Ez utóbbi elsősorban azoknak, akik búvárkodni szeretnek és/vagy sziklát mászni.

Szállásukra érkezve ne lepődjenek meg, hogy a háziak is a vendégekkel egy épületben laknak. Általában nagyon kedves, barátságos, nem tolakodó emberek. De ha problémánk van, jó tudni, hogy fenyegetéssel, emelt hangerővel egy görögnél semmit sem lehet elérni. Akkor számíthatunk a görögök segítségére, ha a vendéglátó úgy érzi, ő ugyan semmi hibát nem követett el, de egy becsületbe vágó ügy megoldásában számítanak rá.

Az itthoni görög éttermekben már megtapasztalhattuk a sajátos ízeket, ételkészítési módot, egy görögországi vendéglőben vagy tavernában mégis érheti kellemes meglepetés az embert. Minden kis- és nagyváros utcáit és tereit körbeveszik a vendéglők, de a félreesőbb helyeken, valamint a kisebb falvakban fillérekért sütik a tükörtojást, és már reggel kilenckor is kérhetünk sült húst vagy salátákat. Az ínyencek pedig Görögországban szinte mindenhol nyugodtan benézhetnek a konyhára is.

A modern Görögország egyébként közel annyi látnivalót és meglepetést kínál, mint az ókori vagy a bizánci. Így ha beteltünk a zöld tengerparttal, a vad szurdokokkal, és jártunk már például a Meteóra kolostoraiban, szánjunk időt Athénre is.

Jó tanácsok a görög földre készülő turistáknak

Soha ne hívja fel görög ismerősét 14 és 18 óra között, mert pihen! A strandokon és fürdőhelyeken kívül ne járjunk hiányos ruházatban. Különösen a templomokban és kolostorokban követelmény a fedett váll és a fedett térd. Egyik helységben sem érdemes egy másik helységgel kapcsolatban érdeklődni. A görögök szívesen hagyják magukat fényképezni, de ehhez kérjük a beleegyezésüket! Görögországban nem jellemző a lopás, nem kell félteni, zárni az autót vagy az apartmant. Legalábbis a helyiektől biztosan nem. Nyugodtan nézelődhetünk vásárláskor, a kereskedők nem tolakodók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!