Hírek

2005.05.27. 00:00

A „kedves férj” hazatér, és minden marad a régi

Magyarországon továbbra is elégtelen a családon belüli erőszakot elszenvedő nők védelme – egyebek mellett ez derül ki abból a jelentésből, amit a minap Budapesten ismertetett az Amnesty International (AI) magyarországi vezetője.

Rénes Marcell

Az összefoglalóban egy civil szervezet adataira hivatkozva az olvasható: „Az országban hetente legalább egy nőt öl meg partnere. Az erőszakos párkapcsolatban élő nők védelme ma sem megfelelő, a kormány mégsem nyújtott be olyan törvényjavaslatot, amely a távol tartást a hatékony nemzetközi gyakorlattal összhangban megvalósítaná”.

Legyünk ironikusak: a problémát európai módon kezelő új törvény helyett sokkal derekabb dolog, ha a szokásjogra támaszkodunk. Arra a nemes hagyományra, amely bizonyos kultúrkörökben alapvetés: hogy tehát az asszony verve jó. Ha nem tetszik neki, hallgasson akkor is, és játssza szépen a mintafeleség szerepét. Hiszen így illendő. S hát igazság szerint nem csak illendő. Sok embernek, még a törvényalkotóknak sincs fogalmuk arról, hogy milyen is a családon belüli erőszak. Lehet róla beszélni, elnyerni a nők rokonszenvét, lehet vele választást nyerni. Ám azt megvalósítani otthon, a négy fal között lehetetlen – mondja erre egy érintett feleség, aki szerint a nők maguk vívják meg a harcukat, otthon, egyedül, magányosan. Persze el lehet menni a rendőrségre, kihallgatások, jegyzőkönyv, látlelet, szomszédok, gyerekek…

A „kedves” férj egyszer csak hazatér, és folytatja, ahol abbahagyta. Pedig minimum egy medve mellé kéne zárni az állatkertben, hadd tudja meg, milyen az állandó félelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!