Hírek

2005.05.09. 06:41

A felsőoktatás valódi szépségei

Úgy tűnik, nem összeférhetetlen a tudás, az egyetemi végzettség, a szépség és a nőiesség.

Dukay Nagy Ádám

[caption id="" align="alignleft" width="300"] A budapesti selejtezőből tizenhárman jutottak a miskolci döntőbe, ahol utcai ruhában, estélyiben és fürdőruhában is színpadra léptek a versenyzők
[/caption]Ezúttal teljesen egybevágott a közönség és a zsűri véleménye. Sőt, a döntése is. A szavazatok alapján mind a közönségdíjat, mind a szépségkirálynői koronát Szobonya Tímea nyerte el. A bölcsészhallgató királynő első udvarhölgye Orosz Judit, a Debreceni Egyetem hallgatója, a második pedig Pölös Mónika, aki a Szegedi Egyetemen tanul.

A hét végi gála tizenhárom fős döntőjében a hölgyek nemcsak szépségüket, hanem intelligenciájukat is megmutathatták. A lányoknak a zsűri kérdéseire is felelniük kellett, ha győzni akartak. Gyorsan kiderült: nemcsak szépek, de talpraesettek, tájékozottak is. Kasuba L. Szilárd moderálásával ezután vette kezdetét a színpadi bemutatkozás. A közös nyitótáncra Katona Szilvia koreográfus készítette fel a versenyzőket. A produkciót az utcai ruhás bemutató, majd a bikinis, végül az estélyi ruhás felvonulás követte.

Amíg a lányok egy-egy színpadra lépés között átöltöztek, a közönség addig sem maradt magára. A szervezők színvonalas műsorral gondoskodtak ar-ról, hogy a jó hangulat megmaradjon. A nézők elsőként a debreceni Stílus Divat Stúdió modelljeinek bemutatóját élvezhették. Majd Sarkadi Eszter Mirka hastáncművésznő előadása varázsolt keleti hangulatot a színpadra. Ezt követően mutatták be a közönségnek a rendezvény eddigi három évét azon a filmen, amelyet az összegyűlt video-anyagokból készítettek. Ezen a munkán már bemutatkoztak az idei döntősök is. A rendezvény sztárvendége a Jamie Winchester és Hrutka Róbert duó volt. A zsűri döntésének véglegesítéséig ők szórakoztatták élő koncerttel a vendégeket.

S hogy mit is nyertek a legszebbek? A támogatók ajándékai mellett a Miss Universitas 2005 győztesének nyereménye, hogy bejut a Miss World Hungary döntőjébe. A két udvarhölgy pedig automatikusan a verseny középdöntőjébe kerül. Ezt a megmérettetést idén augusztusban tartják Hajdúszoboszlón.

„Szépek és okosak!” – volt a vezérgondolata az idén harmadik alkalommal megrendezett Miss Universitas szépségversenynek. A megmérettetésre a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sajtó Egyesület (MESE) szervezésében 2002-ben került sor először. Minden Magyarországon vagy a határon túl tanuló magyar egyetemi és főiskolai hallgató hölgy jelentkezhet. Idén százötven induló volt. Az előválogatások a Budapesti Kommunikációs Főiskolán zajlottak. Innen húsz lány került a középdöntőbe, ahonnan tizenhárman jutottak a döntőig. A második rosta felkészítő hétvége is volt egyben. Az idáig eljutó hölgyek a versengés mellett a gálaestre is készültek. A három nap alatt tánccal, mozgással és színpadi koreográfiával foglalkoztak, s persze alaposabban megismerkedhettek egymással is.

Amint arról tájékoztattak, a szervezőcsapat úgy gondolta, hogy csak olyan kezdeményezéssel érdemes előállni, amely ebben a műfajban előzmények nélküli. Azáltal pedig, hogy egy egyedi sort nyitottunk, hagyományteremtő értéket fogunk képviselni. Célkitűzés volt, hogy egy másik kört szólítsanak meg. Így az eddigi rendezvényektől eltérően a versenyt csak egyetemistáknak és főiskolásoknak rendezik meg. A Miss Universitas ezért választotta mottójául a „Szépek és okosak!” mottót.

– Nincs új a nap alatt – mondja Turczi István, a MESE Közhasznú Társaság rendezvényének művészeti vezetője, aki egyúttal a verseny zsűrijének
elnöke is volt. – Ma már rengeteg szépségversenyt tartanak Magyarországon. Ezek többségénél nincsenek komoly részvételi feltételek. Sajnos talán éppen ez az oka annak, hogy kicsit fel is hígult néhány rendezény színvonala. Úgy gondoltuk, hogy a felsőoktatás egy olyan területe a szépségpiacnak, amely eddig teljesen érintetlen volt. Igazából nem foglalkozott egyetlen verseny sem ezzel a réteggel. A lányok zöme teljesen kezdő a szakmában. Sokuk először állt profi fotós fényképezőgépe elé. Ez azt jelenti, hogy most valóban felfedezhetünk új, tehetséges és szép lányokat. Olyanokat, akikre meszszemenőkig érvényes az idei versenyünk mottója is: szépek és okosak.

Mint Turczi István elmondta, a korábbi években szervezett két szépségversenyük résztvevői közül ma is sokakat hívnak divatfotózásra. A lányokra felfigyelt a szakma, sokat foglalkoztatják őket. – A hölgyeknél egyébként alapvető indíttatásnak azt érzem, hogy meg szeretnék tudni, önmagukon és párjukon kívül milyennek látja őket „ország-világ”. Tanulmányaik mellett pedig elsajátíthatnak egy második foglalkozást is, még akkor is, ha ez csupán hobbijuk marad a későbbiekben. Abban pedig mindannyian egyetértettünk, hogy ma már nincs semmi kivetnivaló, ha egy orvos-, ügyvéd- vagy közgazdászjelölt hölgy meg akarja mutatni nőiességét és szépségét. Hiszen attól, hogy valaki okos, lehet szép is.

Szobonya Tímea (19) első helyezett
A miskolci hölgy városának egyetemén tanul magyart és kulturális antropológiát. – Tavaly augusztusban megnyertem a Beauty of Miskolc versenyt, ahonnan a Miss Universe Hungary döntőjébe kerültem. Itt második helyezést értem el. A Miss Universitas kiírását a Szemeszter című egyetemi lapban láttam, és családom, illetve a párom támogatásával neveztem be. Nagyon megtetszett a verseny egész felépítése. A középdöntő során, ami egyben a döntő felkészítője volt, fotóztunk, filmeztünk, koreográfiát, sminket tanultunk. Jól összerázódott a csapat. Az eredményen magam is megdöbbentem, nagyon köszönöm mindenkinek, aki rám szavazott. Ugyanakkor azt mondhatom, hogy egy lánynál sem tört el a mécses. Üres kézzel erről a versenyről egyikünk sem távozott. A támogatók ajándékain túl mindannyian rengeteg tapasztalattal és élménnyel indulhattunk haza.

Orosz Judit (21) első udvarhölgy
A debreceni lány a városi egyetem matematika–ábrázoló geometria szakának harmadéves hallgatója. – Már egy éve tervezem, hogy benevezek a Miss Universitasra. Korábbi tapasztalatokat a Miss Balaton, illetve a Miss Universe Hungary rendezvényein szereztem, de részt vettem több megyei versenyen is. Úgy gondolom, hogy itt az intelligenciateszt, illetve a fürdőruhás bemutatkozás volt a leghangsúlyosabb. Velem kapcsolatban sokan arra voltak kíváncsiak, hogy miként egyeztetem össze a „száraz”, tényeken alapuló tanulmányaimat és a modellkedést. Nos, ez nagyon egyszerű: a kettő két külön része az életemnek. A szépség és az ész egyaránt fontos. Számomra mindkettő utat jelent az érvényesüléshez. Most fotózom és tanulok. Később azonban ugyanennyi energiát szeretnék arra fordítani, hogy középiskolai tanárként is megálljam a helyem az életben.

Pölös Mónika (23) második udvarhölgy
A tömörkényi születésű joghallgató most fejezi be negyedik évfolyamát a Szegedi Tudományegyetemen. – Ez volt az első alkalom, hogy ilyen jellegű megmérettetésre jelentkeztem. Korábbról semmilyen tapasztalatom nincs a kifutók világából. Úgy érzem, mostanra elfogadtam magam annyira, hogy másoknak is meg tudom mutatni: ilyen vagyok. Nem gondoltam rá, hogy rögtön a „csúcsra” jutok, mert ez az eredmény számomra egyelőre az. E verseny során egy olyan világba kaptam bepillantást, amelyről mostanáig csak keveset tudtam. Talán csak olyanféle általánosságokat, amiket a többség is tudni vél. Itt azonban hamar világossá vált, hogy nagyon kemény munkáról van szó. Lehet, ezért sem döntöttem még, hogy később mennyit foglalkozom a modellkedéssel. De azt hiszem, ha egy divatlap címlapfotójára kérnének fel, nem tudnék nemet mondani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!