Hírek

2005.05.13. 07:31

A bíró volt a főszereplő

A Sopron–Ferencváros (5-1) Magyar Kupa-döntő meglepő eredménye mellett a játékvezető ténykedése is beszédtéma.

Lázár Lajos

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Edo Trivkovicnak kiabálhattak, veszekedhettek vele (balról: Gyepes, Sowunmi és Huszti), rezzenéstelen arccal mutatta meg az irányt
[/caption]Edo Trivkovic, a döntő játékvezetője igazán kitett magáért. Kiállított négy játékost, megadott egy-egy lesgyanús gólt és vitatható tizenegyest. Egy kiállítást leszámítva mindannyiszor a Ferencváros kárára döntött. Természetesen a bíró tévedései mit sem vonnak le a Sopron csapatának sikeréből. Pintér Attila együttese tudatosabban futballozott, rászolgált a sikerre, ám valószínűleg szorosabb lett volna az eredmény, ha Trivkovic másként ítél meg néhány mozzanatot.

„Az eddig lejátszott hatvanöt Magyar Kupa-döntőben most fordult elő először, hogy nem hazai bíró fújta a sípot – mondja Ganczer Gábor, az MLSZ sajtófőnöke – A bajnokság más, tavaly például a hajrában a csapatok kértek külföldi játékvezetőket. Kiélezett küzdelem volt a bajnoki címért, ezért úgy gondolták, jobb, ha mindenkitől független bíró vezeti a legfontosabb összecsapásokat. Akkor ez bevált, ezért döntött a szövetség – a soproniak kérése után – most is a külföldi játékvezető mellett. Nem tisztem Trivkovic szerda esti ténykedését minősíteni, nem is teszem, de szerintem az esetleges játékvezetői tévedések hozzátartoznak a játékhoz.” Puhl Sándor, a szövetség alelnöke, a játékvezetői testület első embere szerint igaz, hogy Trivkovic nem vezette jól a finálét, de vitatható döntése csak a soproni büntető volt.

– Láttunk már hasonló tizenegyest, de szerintem a védő nem szabálytalankodott – így Puhl. – Ugyanakkor nem a horvát bíró tehet a kiállításokról, a reklamálások teljesen feleslegesek voltak. Mondják meg,  a ferencvárosi kapus például miért rohant ötven métert előre egy kis perpatvarért?!

Információnk szerint azért esett a választás horvát játékvezetőre, mert a közös pályázat az Európa-bajnokságra a korábbinál szorosabb kapcsolatot épített ki a két ország szövetsége között. Elképzelhető, hogy a Horvát Kupa döntőjét magyar bíró vezeti majd, és mindkét ország bajnoki mérkőzésein is lesznek vendég játékvezetők. Még akkor is, ha az idei bajnoki hajrára nem tervez ilyesmit az MLSZ.

Joggal váltott ki felháborodást – ez nem bírói hiba –, hogy a döntő utáni díjkiosztón nem jelentek meg a ferencvárosi játékosok. Hasonló eset már előfordult a közelmúltban, az 1998-as döntő második helyezettje, az Újpest azt tette, amit most a Fradi. Az akkori MLSZ-elnök egy szatyorba pakolta az érmeket, és bevitte a lila-fehérek öltözőjébe. A sportszerűtlenséget nem követte szankció, várhatóan a Ferencváros sem kap büntetést otromba viselkedéséért.

Ami a döntőn kiállított játékosokat illeti, eltiltásuk csak a Magyar Kupa-mérkőzésekre vonatkozik majd. A Sopron egyébként jelezte, hogy kezdeményezi Lipcsei Péter büntetését, mert többször is úgy viselkedett, hogy kiállítás járt volna érte. Igazukat a mérkőzésről készült felvétellel bizonyítanák.

Trivkovic nem hoz szerencsét a Ferencvárosnak

Edo Trivkovic tagja a FIFA játékvezetői keretének, hazájában a legjobbnak számít. Magyar csapatokkal a szerdai volt a negyedik találkozása. Ő vezette 2003 novemberében a PAOK–Debrecen UEFA-kupa-találkozót, majd 2004 áprilisában Zalaegerszegen a Magyarország–Japán válogatott mérkőzést. Mindkét meccsen akadt egy-egy komoly tévedése, szerencsére, nem a mi terhünkre. 2004. május 23-án ő fújta a sípot az Újpest–Ferencváros bajnoki összecsapáson.

A szakma kifogástalannak minősítette játékvezetését, a zöld-fehérek viszont – Pintér Attila volt az edző – két meg nem adott tizenegyest kértek számon rajta. A találkozót az Újpest nyerte 1-0-ra. Mostani bíráskodásának is a Ferencváros lett az „áldozata”, így Trivkovic nem a Fradi szerencseembere.

mellett a játékvezető ténykedése is beszédtéma. Lázár Lajos Trivkovic nem hoz szerencsét a Ferencvárosnak Edo Trivkovic tagja a FIFA játékvezetői keretének, hazájában a legjobbnak számít. Magyar csapatokkal a szerdai volt a negyedik találkozása. Ő vezette 2003 novemberében a PAOK–Debrecen UEFA-kupa-találkozót, majd 2004 áprilisában Zalaegerszegen a Magyarország–Japán válogatott mérkőzést. Mindkét meccsen akadt egy-egy komoly tévedése, szerencsére, nem a mi terhünkre. 2004. május 23-án ő fújta a sípot az Újpest–Ferencváros bajnoki összecsapáson.

A szakma kifogástalannak minősítette játékvezetését, a zöld-fehérek viszont – Pintér Attila volt az edző – két meg nem adott tizenegyest kértek számon rajta. A találkozót az Újpest nyerte 1-0-ra. Mostani bíráskodásának is a Ferencváros lett az „áldozata”, így Trivkovic nem a Fradi szerencseembere. Edo Trivkovicnak kiabálhattak, veszekedhettek vele (balról: Gyepes, Sowunmi és Huszti), rezzenéstelen arccal mutatta meg az irányt -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!