Hírek

2005.04.15. 08:02

Mi sem ússzuk meg az adót

Kovács László, az Európai Unió adóügyi biztosa három adóemelési csomagot terjesztett a pénzügyminiszterek tanácsa elé.

Bán Károly

A fejlődő országok támogatásához ugyanis 30 milliárd eurót (7410 milliárd forintot) kell előteremteniük a tagállamoknak. Kovács László a Reggelnek adott interjúban arról is beszélt, miként érinthetik a változások a magyar fogyasztókat.

– Az Ön előterjesztése, amely a szeszes italok jövedéki adójának emeléséről szólt, enyhén szólva is riadalmat keltett.
– Magyarországon ez nem jelent majd áremelkedést. Az előterjesztés az alkoholtartalmú italok minimális jövedéki adójának 24 százalékos növelésére vonatkozik. Több új tagállam is jelezte, hogy ekkora adóemelés egy lépcsőben szinte megvalósíthatatlan. Ezért a pénzügyminiszterek a fokozatos adóemelést is elképzelhetőnek tartják. Jó hír a magyar bortermelőknek és borkedvelőknek, hogy a bor jövedéki adója nulla az unióban, így az emelés itt nem jelent változást az árakban. A többi szeszes italnál az adót csak akkor kell emelni, ha az alacsonyabb lenne, mint az emelés utáni uniós minimum.

– Nem túlzok, ha azt is állítom, hogy a légitársaságoknál sem perdültek táncra, amikor az üzemanyag, a kerozin, illetve a repülőjegyek adóztatásáról szóló javaslatát olvasták.
– Az Európai Bizottság elfogadott egy programot a fejlődő országok támogatásáról, s ehhez
a pénzt az adóbevételek növeléséből kell előteremteni. Öt lehetőséget tártam a pénzügyminiszterek elé, ezekből kell majd válogatni. Az azonban kétségtelen, hogy a bevételek növelésére benyújtott előterjesztés során épp az ön által felvetett megoldások kapták a legnagyobb támogatást.
– Tehát felkészülhetünk arra, hogy drágul a repülés?
– Eddig adómentes volt a repülőgépek üzemanyaga, a kerozin. Most arra tettem javaslatot, hogy literenként 33 eurócent adót kelljen fizetni. A másik elképzelés szerint az Európai Unió városaiból induló légi-járatokon a repülőjegyekre vetnénk ki adót. Ennek mértéke az unión belüli utaknál 10 euró,
vagyis 2500 forint lenne. Az unión kívüli utaknál pedig 30 euró, tehát 7500 forint.

– Javaslatai közül melyek érintik a magyar adófizetőket?
– Még további három javaslatot tettem a szükséges uniós források megteremtésére. Azt azonban hangsúlyozni szeretném, hogy nem öt adóemelésről van szó, hanem a lehetőségek közötti választásról. Ha a nemzetközi pénzügyi átutalásokra 0,01 százalék adót vetnénk ki, akkor ez évi 7–11 milliárd euró bevételt jelentene. Az áfakulcsokat fél százalékkal emelné a tervezet, ami Magyarországon is automatikusan változtatná meg a forgalmi adót. S végezetül, ez a csomag ötödik eleme, a benzin adóját emelnénk literenként 3 centtel, vagyis 7,50 forinttal.
– Az adóemelések mikor léphetnek életbe?
– Az idén még biztosan nem.

– Korábban a kamatadóval kapcsolatosan is változásokat emlegetett. Történt valami?
– Leszögezném, hogy az unióban szóba sem került az egységes kamatadó bevezetése. Ma körülbelül a tagállamok felében van, a másik felében nincs ilyen adónem. Július elsejétől azonban egy új rendelkezés lép életbe az unióban. Nem lehet többé kibújni a kamatadó megfizetése alól azzal, ha átviszem a pénzem egy olyan országba, ahol a kamatjövedelmet nem adóztatják. A tagállamokon kívül ugyanis Svájc és a törpeállamok is aláírták azt a megállapodást, miszerint a kamatjövedelmekről automatikusan értesítik a betétes anyaországát. Így a kamatadó fizetése alól nem lehet többé kibújni. A magyar betéteseket ez nem érinti, hisz nálunk nincs kamatadó.

Szeszes italok jövedéki adója nálunk és az unióban

Megnevezés Magyarország (Ft/l) Európai uniós minimum (Ft/l)

Jelenleg Az emelés után Jelenleg Az emelés után

Tiszta szesz 1920,00 1920,00 1350,00 1674,00

Sör 4,20 4,20 1,85 2,30

Likőrök 132,20 137,80 111,10 137,80

Pezsgő 91,20 91,20 - -

Bor 8,00 8,00 - -

Forrás: Pénzügyminisztérium

A légitársaságok máris aggódnak

Miközben a pénzügyminiszterek a legmegvalósíthatóbbnak a kerozin jövedéki adójának bevezetését, illetve a repülőjegyek adóztatását tartják, sok az aggodalom is a tervezettel szemben. Az adóváltozásoknak az európai légitársaságok versenyképességére, illetve

a turizmusra gyakorolt hatása ugyanis rendkívül kedvezőtlen lehet – fogalmazódtak meg az aggályok. A Malév álláspontját hétfőn hozza nyilvánosságra – közölte Krebsz Andrea szóvivő. Összetett és bonyolult kérdésről van szó, amit alaposan ki kell elemezni.

Jelenleg Az emelés után Jelenleg Az emelés után

Tiszta szesz 1920,00 1920,00 1350,00 1674,00

Sör 4,20 4,20 1,85 2,30

Likőrök 132,20 137,80 111,10 137,80

Pezsgő 91,20 91,20 - -

Bor 8,00 8,00 - -

Forrás: Pénzügyminisztérium A légitársaságok máris aggódnak Miközben a pénzügyminiszterek a legmegvalósíthatóbbnak a kerozin jövedéki adójának bevezetését, illetve a repülőjegyek adóztatását tartják, sok az aggodalom is a tervezettel szemben. Az adóváltozásoknak az európai légitársaságok versenyképességére, illetve

a turizmusra gyakorolt hatása ugyanis rendkívül kedvezőtlen lehet – fogalmazódtak meg az aggályok. A Malév álláspontját hétfőn hozza nyilvánosságra – közölte Krebsz Andrea szóvivő. Összetett és bonyolult kérdésről van szó, amit alaposan ki kell elemezni. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!