Hírek

2005.04.27. 00:00

Fél napot dolgoznak

A részmunkaidő jogilag rendes munkaidőnek számít. Akit így alkalmaznak, azt ugyanazok a jogok és kötelezettségek illetik meg, mint a „8 órás kollégákat”, csak időarányosan kisebb mértékben.

Kaszás Erzsébet

[caption id="" align="alignleft" width="306"] Kovács Nóra (45 éves) annyit soha nem keresett, hogy abból a gyerekek mellé segítséget fogadhatott volna fel. Így napi 8 órában egyáltalán nem tudott elhelyezkedni.
[/caption]A részmunkaidő rengeteg gyermekét egyedül nevelő szülő vagy sokgyermekes anya számára jelenthetne megoldást. Mégis míg az Európai Unióban (EU) a foglalkoztatottak 15 százaléka dolgozhat így, Hollandiában pedig, ahol a legelterjedtebb, 44 százalék, addig Magyarországon mindössze 2,9 százalék. És annak ellenére terjed nehezen, hogy már két éve, 2003. január 1-jétől a Munkaerő-piaci Alapból állami támogatást lehet kérni.

A statisztika azt természetesen nem mutatja, hogy gyakran milyen megaláztatásokkal jár csökkentett óraszámban betölthető munkahelyet találni. Erről a budapesti Kovács Nóra (45 éves) mesél. Nagyobbik lánya ma már egyetemista. Ötéves korától neveli egyedül. Majd 13 éve megszülettek az ikrei, és azóta három gyerekről kell gondoskodnia. Annyit soha nem keresett, hogy abból a gyerekek mellé segítséget fogadhatott volna fel – mondja. – Így napi 8 órában egyáltalán nem tudott elhelyezkedni. Sőt, egészen a közelmúltig – hiszen az ikrek körülbelül egy éve önállóbbak - a részmunkaidőt is csak úgy vállalhatta, hogy legyen benne otthon végezhető feladat.

Távmunkát – hiszen így hívjuk ezt mai divatos szóval – azonban még nehezebb találni, mint részmunkaidőt. Kovács Nórát cégénél ma nem rövidített napi beosztásban, tehát 4 vagy 6 órában foglalkoztatják, ahogy ez az általánosabb, hanem a munkanapjainak számát csökkentették heti 3-ra. A jogszabály szerint még arra is lenne lehetőség, hogy havi csökkentett óraszámban állapodjanak meg.

Elvileg szinte minden munkahely megosztható lenne, például úgynevezett ikerfoglalkoztatással: két négyórás, egymást váltó kismamával. A gyakorlat mégis inkább az, hogy a kismamák kapcsolata még a korábbi munkahelyükkel is megszakad, amikor gyedre vagy gyesre mennek.

Érdemes a támogatás lehetőségét megemlíteni

A részmunkaidős foglalkoztatás ösztönzése érdekében 2003. január 1-jétől vissza nem térítendő támogatás nyújtható legfeljebb egy évre, a Munkaerőpiaci Alap foglalkoztatási, illetve rehabilitációs alaprészéből. A támogatás – továbbfoglalkoztatási kötelezettség mellett – a munkabér és járulékai együttes összegének legfeljebb 75 százaléka. A munkába járással kapcsolatos helyközi utazási költség egy része is megtéríthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!