Hírek

2005.04.15. 08:20

Esőtámasztás varázslat nélkül

A mesterséges csapadékkeltés egyik legelterjettebb módszerét, a felhőmagvasítást a világ számos országában alkalmazzák. Hosszú évtizedek után befejeződött az eljárás első bizonyító erejű felmérése.

Tornai Szabolcs

Repülőgépek és rakéták ezüstjodid-kristályokkal szórják a kövér felhőket, hogy eleredjen az eső szárazság idején. A módszert 1946-ban New Yorkban találták ki, úgyszólván véletlenül. Azóta az USA-ban, Argentínában, Kínában, Indiában, Oroszországban és Ausztráliában alkalmazzák nagy méretekben. Pedig felhőmagvasításal csak a már meglévő felhőkből lehet kicsikarni csapadékot. Kínában például szinte állandóan bombázzák a felhőket. Évente átlagosan négyezer rakétavetővel, hétezer gépágyúval és sok-sok repülőgéppel 35 ezer ember fáradozik az esőcsináláson. Ennek összköltsége 2003-ban 49 millió dollár volt. Noha a felhőmagvasítás rendkívül elterjedt módszer a világon, tudományosan bizonyítani csupán nemrég sikerült. Egy dél-afrikai kutatócsoport öt éven át vizsgálta radarokkal a felhőmagvasítás hatékonyságát. Arra jutottak, hogy az eljárás hatvan százalékkal növeli az esőcseppek képződését.

Az ivóvíz az egyik legbecsesebb kincs a Földön. Hamarosan akár háborúk is kitörhetnek miatta. Ezért az egész emberiség számára életbevágó a mesterséges csapadékkeltés tökéletesítése. De sajnos fennáll a veszély, hogy a felhőmagvasítás pusztító fegyverré válik. Az amerikai légierő már tíz éve kijelentette: „A 21. században az időjárásmódosítás lesz a legnagyobb fegyverünk.”

Május elsejével indul a jégeső-elhárítás

Méregdrága volta miatt idehaza csapadékképzésre nem alkalmazzák a felhőmagvasítást. Jégeső-elhárításra viszont igen. A pécsi székhelyű Nefela Egyesülés talajgenerátorai minden évben május 1-jén kezdik meg működésüket. A légkörbe bocsátott ezüstjodid-kristályok révén jóval kisebb jégdarabok keletkeznek a felhőkben, így elkerülhető a jégverés. A Somogy, Tolna és Baranya megyére kiterjedő rendszer üzemeltetése évente több mint százmillió forintba kerül. De megéri, mert évente legalább másfél milliárd forintos kár előzhető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!