Hírek

2005.03.17. 09:21

Üres a sportszövetségek kasszája

Hitelből gazdálkodnak, „zsebből” edzőtáboroznak, utazáshoz baráti segítségeket vesznek igénybe. Vergődnek a sportszövetségek. Idei állami pénzeiket még nem kapták meg.

Árvay Sándor

A korábbi (sokat kritizált, de kiszámítható és működőképes) támogatási rendszer megváltozása átláthatóságot ígért, ám mostanra kiderült: káoszt eredményezett.

Az új módi tavaly esedékes bevezetését – az olimpiai felkészülés zavartalansága érdekében – elhalasztották, de egy év sem volt elegendő a felkészülésre. Számos szervezet született, mindegyik saját érdekeit tolta előtérbe az elosztásnál, s ma már az is öröm, hogy talán túlvagyunk az érdekek egyeztetésén. Sőt: a pénzek folyósítására hivatott Nemzeti Sporthivatal és a kassza kezelésétől „eltiltott” Magyar Olimpiai Bizottság között a szándék szintjén ismét feltűnt az együttműködés. A szövetségekkel legszorosabb kapcsolatban levő MOB segédkezhet a „monitoring” munkában, azaz figyelemmel kísérheti, hogy valóban a sportra költsék a sportra szánt milliókat. De mikor? Március végén még üresek a szövetségi kasszák. A korábbi gyakorlat szerint már december utolsó napjaiban kaptak valamennyit, s aztán februárra megérkezett a teljes összeg.

A Nemzeti Sporthivatal április elejére ígérte az átutalást, mert mint Füleki András elnökhelyettes elmondta, „rendeletet kellett alkotni, amely meghatározza, hogy milyen feltételek mellett lehet kiadni a pénzeket. Ez a rendelet most vár jóváhagyásra a Miniszterelnöki Hivatalban, aztán következnek a szövetségekkel kötendő szerződések. ”

Zsebből fizettek a vívósport vezetői

Miután a vívószezon javában tart, az állami pénzek átutalásának késése miatt a szakemberek kénytelenek voltak összedobni egy-egy Világkupa-verseny költségeit. Szabó Bence nyolcszázezer forintot kölcsönzött a szövetségnek. A szintén olimpiai bajnok Fenyvesi Csaba kétmillió forintot. Kovács Tamás technikai igazgató is a saját számlájáról utalta át a linzi junior Európa-bajnokság magyar nevezésének ellenértékét, és a csapat szál-lásköltségét, azaz két és fél millió forintot.

Áprilisra ígérik a pénzt

Az olimpiai sportágak támogatására 1,4 milliárd forintra kértek a MOB-tól elosztási javaslatot. Az összeg százmillióval csökkent. További 30 milliót át kell adni a doppingellenőrzésre, sőt 10 százalék tartalékot is kell képezni. A szövetségeknek a 2005-re kifizethető összeg 1 263 802 990 forint lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!