Hírek

2005.03.30. 00:00

„Nem MSZP Kft.-be léptem”

A Reggel értesülése szerint az MSZP kőbányai szervezetének egy része levélben fordult a miniszterelnökhöz.

Izing Antal

[caption id="" align="alignleft" width="101"] Gyurcsány Ferenc miniszterelnök e-mailben válaszolt a kőbányaiaknak: az ilyen ellentéteket sok beszélgetéssel, tisztázással lehet feloldani
[/caption]„Tisztelt Gyurcsány Úr! Ismered-e az MSZP kőbányai szervezetében kialakult helyzetet? Ismered-e a folyó etikai vizsgálatok módszerét? Az itt történtek ellentétesek azokkal az elvárásokkal, melyekről megválasztásod óta naponta beszélsz” – írják „A sikeres, tiszta baloldalért Kőbányán” csoportosulás szóvivői. „Nem az MSZP Kft.-be, hanem az MSZP-be léptem be” – hangoztatják. A levél a munkatársunknak bemutatott e-mail-másolat szerint a [email protected] címre 2005. március 21-én 8 óra 40 perckor érkezett meg.
Gyurcsány Ferenc 13 óra 04 perckor válaszolt. „Azt gondolom, hogy hiba lenne, ha a miniszterelnök az ilyen ügyekben bárkinek az oldalán megpróbálna állást foglalni, esetleg beavatkozni” – írta Gyurcsány.
Az MSZP kőbányai szervezete a legnagyobb az országban. A taglétszám változó. Minden öt tag után egy küldött kerül a helyi küldöttgyűlésbe, amely Kőbányán 356 fős küldöttgyűlést jelent. Ez a testület szavazza meg az önkormányzati és parlamenti képviselőjelölteket és a polgármesterjelöltet is.
A küldöttgyűlésből tizenhét személy került Kőbányáról az országos kongresszusba, amely 170 tagot számlál. A kőbányai kongresszusi képviselet tehát jelentős, hiszen eléri a tíz százalékot.
A pontos tagnyilvántartást követelő szocialisták útitervet készítettek a központi taglista alapján. Kiválasztották tizenegy vidéki személy címét.
A megkeresett személyek a nyomozni kezdő szocialistáknak nem egy esetben állították azt, hogy nem párttagok. K. József (Törökszentmiklós) négy éve meghalt. Négy év után legalább törölni kellett volna a nyilvántartásból. A Heves megyei Átányban élő Gönczi Mihály azt közölte az őt a párttagságáról kérdező szocialistákkal, hogy nem párttag, és soha sem volt köze Kőbányához. Párttagságát az is kizárja, hogy falujában ő a független polgármester. Gönczi Mihály mindezt a Reggel kérdésére is megerősítette. K. András a Heves megyei Selypre autózó szocialistáknak írásbeli nyilatkozatban rögzítette, hogy nem tagja az MSZP-nek, és egyben kérte a tagnyilvántartásból való törlését is.
Az ügyben etikai vizsgálat folyik a pártban.

Andó „csak” párttag

Megdöbbent Andó Sándor polgármester. Mint mondta, folyosói pletykákból értesült az ügyről. A polgármester mende-mondáknak minősítette a híreket. Azzal magyarázza a kialakult helyzetet, hogy egy ekkora szervezetnél előfordulhatnak ellentétek.Tudomása szerint tizenegy esetben volt pontatlan a nyilvántartás.

– A pártnak tagja vagyok, de az elnökségnek nem – indo-kolta a részletek ismeretének hiányát.

Kaszab alpolgármester egyelőre hallgat

Novák Gyula képviselő, tanácsnok, a tulajdonosi bizottság szocialista elnöke, a budapesti elnökség tagja. Telefonon értük el múlt hét pénteken. Azt kérdeztük, igaz-e, hogy Kőbányán mesterségesen duzzasztják az MSZP taglétszámát. Ugyanezt a kérdést tettük fel Kaszab Csaba alpolgármesternek, de a bemutatkozásunk után a telefonbeszélgetés műszaki okokból megszakadt. Több üzenetet hagytunk a rögzítőjén, amelyre nem válaszolt. Kedden szabadságra ment, ezért faxon tettük fel kérdéseinket, amelyekre még nem kaptunk választ. Novák Gyula képviselő egyébként cáfolta értesülésünket.

egy része levélben fordult a miniszterelnökhöz. Izing Antal Andó „csak” párttag Megdöbbent Andó Sándor polgármester. Mint mondta, folyosói pletykákból értesült az ügyről. A polgármester mende-mondáknak minősítette a híreket. Azzal magyarázza a kialakult helyzetet, hogy egy ekkora szervezetnél előfordulhatnak ellentétek.Tudomása szerint tizenegy esetben volt pontatlan a nyilvántartás.

– A pártnak tagja vagyok, de az elnökségnek nem – indo-kolta a részletek ismeretének hiányát. Kaszab alpolgármester egyelőre hallgat Novák Gyula képviselő, tanácsnok, a tulajdonosi bizottság szocialista elnöke, a budapesti elnökség tagja. Telefonon értük el múlt hét pénteken. Azt kérdeztük, igaz-e, hogy Kőbányán mesterségesen duzzasztják az MSZP taglétszámát. Ugyanezt a kérdést tettük fel Kaszab Csaba alpolgármesternek, de a bemutatkozásunk után a telefonbeszélgetés műszaki okokból megszakadt. Több üzenetet hagytunk a rögzítőjén, amelyre nem válaszolt. Kedden szabadságra ment, ezért faxon tettük fel kérdéseinket, amelyekre még nem kaptunk választ. Novák Gyula képviselő egyébként cáfolta értesülésünket. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök e-mailben válaszolt a kőbányaiaknak: az ilyen ellentéteket sok beszélgetéssel, tisztázással lehet feloldani -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!