Hírek

2005.03.08. 00:00

Diákok negyede lett

Már a tizennyolcadik században szerepelt a térképeken. Igaz, akkor még Ősz néven. Az elmúlt évtizedekben egyetemi hallgatók népesítették be a Szentkirályi utcát.

Tóth T.–Lázin M. A.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának otthont adó épület az utca egyik nevezetessége
[/caption]Diákok sokaságától zsúfolt ma a hosszú, szűk Szentkirályi. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemre, a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, valamint a SOTE fogorvosi karára igyekeznek nap mint nap a hallgatók. Útközben körülveszi őket a történelem. A Rákóczi út felől közelítve két, egykori zsidó imaház mellett haladnak el.

A 12. számú épület arról mesél, hogy kétpengős ipari tanfolyamok zajától volt hangos a 30-as években. Tovább haladva az egykori szakszervezeti székház, majd az Országos Kiskereskedők Szövetségének Sport- és Kultúrcsarnoka idézi a múltat. Az utca túlsó vége felé közeledve az 1717-től működő Piarista Gimnázium tűnik fel. Az 1845–1883 között virágzó Szegény Gyermekkórház helyén ma belgyógyászati klinika áll. A jelenkor szépségszalonnal, internetpincével és kínai üzlettel is képviselteti magát.

Őszből lett Szentkirályi

A Szentkirályi utca elődje egy 1764-es térképen tűnik fel először. Akkor Herbs gasseként szerepelt a földabroszon. Később, 1874-től magyarra fordítva először Ősznek hívták, majd 1887-től mai nevén említik. Keresztapja a tízes szám alatt álló házban élt Szentkirályi Móric volt. A névadó a 19. századi Magyarország egyik érdekes figurájaként vonult be történelmünkbe. Szentkirályi a forradalom alatt kormánybiztosként dolgozott a honvédségnél, majd visszavonult a politikától. Betegeit ingyen kezelte. Pest városának 1867–68 között volt polgármestere.

Megtelt fiatalokkal a környék

Az elmúlt években az egyetem átformálta az utcát – véli Kálmán Géza (45) boltvezető. Megtelt fiatalokkal a környék. Az autóknak szinte már nem is jut hely, parkolni pedig lehetetlen. Már tíz évvel ezelőtt azt ígérték, hogy korlátozzák a forgalmat, de eddig nem történt meg. Talán a Pollack Mihály tér átépítése kapcsán erre is sor kerül. Leginkább mégis az utca piszkossága szembeötlő, mert nagyon ritkán takarítják. Sok bolthelyiség sem illik a Szentkirályi utca hangulatához, jó lenne, ha erre is odafigyelnének, akik kiadják az ingatlanokat bérlőknek.

Most költözöm a Szentkirályi utcába – mondja Kristóf Márk (30) recepciós. Nagyon szép, régi épületek vannak itt. Áldozni kellene a felújításukra, de eredeti kinézetük megőrzésével. Szép sétálóutcát lehetne itt kialakítani. Remélem, nemsokára megvalósulnak a tervek a megújításra.

Tóth T.–Lázin M. A. Őszből lett Szentkirályi A Szentkirályi utca elődje egy 1764-es térképen tűnik fel először. Akkor Herbs gasseként szerepelt a földabroszon. Később, 1874-től magyarra fordítva először Ősznek hívták, majd 1887-től mai nevén említik. Keresztapja a tízes szám alatt álló házban élt Szentkirályi Móric volt. A névadó a 19. századi Magyarország egyik érdekes figurájaként vonult be történelmünkbe. Szentkirályi a forradalom alatt kormánybiztosként dolgozott a honvédségnél, majd visszavonult a politikától. Betegeit ingyen kezelte. Pest városának 1867–68 között volt polgármestere. Megtelt fiatalokkal a környék Az elmúlt években az egyetem átformálta az utcát – véli Kálmán Géza (45) boltvezető. Megtelt fiatalokkal a környék. Az autóknak szinte már nem is jut hely, parkolni pedig lehetetlen. Már tíz évvel ezelőtt azt ígérték, hogy korlátozzák a forgalmat, de eddig nem történt meg. Talán a Pollack Mihály tér átépítése kapcsán erre is sor kerül. Leginkább mégis az utca piszkossága szembeötlő, mert nagyon ritkán takarítják. Sok bolthelyiség sem illik a Szentkirályi utca hangulatához, jó lenne, ha erre is odafigyelnének, akik kiadják az ingatlanokat bérlőknek. Most költözöm a Szentkirályi utcába – mondja Kristóf Márk (30) recepciós. Nagyon szép, régi épületek vannak itt. Áldozni kellene a felújításukra, de eredeti kinézetük megőrzésével. Szép sétálóutcát lehetne itt kialakítani. Remélem, nemsokára megvalósulnak a tervek a megújításra. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának otthont adó épület az utca egyik nevezetessége -->

Címkék#Mi utcánk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!