Hírek

2005.03.08. 00:00

A moldovai választásokon a kommunisták végeztek az élen

BAMA

A szavazatok 46 százalékának megszerzésével a Kommunisták Moldovai Pártja nyerte a vasárnapi parlamenti választásokat Moldovában. A második helyen végzett a Moszkva támogatását is élvező Demokratikus Moldova Tömb (28,3), míg a román érzelmű Kereszténydemokrata Néppárt 9 százalékot hódított el. A 2,3 millió szavazásra jogosult moldovai állampolgár 59 százaléka vett részt.
Az eddigi moldovai választások a térségben szokásosnak tekinthető kisebb csalásoktól eltekintve szabadok voltak, ezt nemzetközi szervezetek is elismerték.
A győztes moldovai kommunisták most inkább Európa felé tekintenek. Jelöltjük, a jelenlegi elnök négy éve az Oroszországhoz való közeledés ígéretével jutott hatalomra. Vlagyimir Voronin, aki neve ellenére az oroszt erős akcentussal beszélő chisinaui moldáv, már 2002-ben szakított Moszkvával. A kommunisták népszerűsége kormányzásuk négy éve alatt kopott ugyan, de a választási eredmény kényelmes többséghez juttatta őket a parlamentben. A sok szavazatot főként annak köszönhetik, hogy rendet raktak Moldovában: visszaszorították az utcai bűnözést, a béreket időben fizetik ki, a média aránylag sokszínű és szabad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!