Hírek

2005.02.07. 05:56

Utazás az udvar körül

Gyulay Zoltán, Madrid

Nagy megtiszteltetésben részesítette a madridi királyi udvar az elmúlt héten Mádl Ferencet. A magyar köztársasági elnököt olyan katonai parádéval köszöntötték a szálláshelyéül szolgáló El Pardo palota kertjében, amilyen keveseknek jut osztályrészül. Mindegyik fegyvernem egy-egy díszalakulata felvonult. Az államfőt egy harmincas évekbeli, páncélozott Rolls Royce szállította (a rendszám helyén a királyi korona). A motoros éket lenyűgöző Harley Davidsonok alkották. A Borbónok nemcsak a lovakat, hanem a motorizáció áldásait is igen kedvelik.

Juan Carlos Borbón y Borbón

A díszvacsorán az urak még frakkot viseltek, összes kitüntetéseikkel. A tiszteletére adott fogadáson már csak a sötét öltöny a kötelező. A király rendkívül közvetlen. Őfelsége kezet szorít az ismerőseivel, köztük a budapesti spanyol nagykövettel. És a társaságában lévő újságíróval is. Szalvétákat vesz el

a pincértől, szétosztja, s kézzel eszi a magyar téliszalámit.

Felipe de Borbón y Grecía

A trónörököst imádja a nép. A kis Vallbona nevű kolostorfalu mind a háromszáz lakója a téren tolong, fürtökben lógnak az erkélyeken. A forgatócsoportok egymást tapossák. Többen vannak, mint a lakosok. A koronahercegnek tetszik Sebestyén Márta templomi éneke, a koncert után fel is tartja. A művésznő lemarad a gépkocsioszlopról, de időben érkezik a repülőgéphez: Felipe gondoskodik az utazásáról.

Letizia Ortiz

Az udvar csak hosszas kérlelés után adtza meg hozzájárulását az esküvőhöz, mivel Letizia elvált asszony. Zsófia királyné pártfogolja, János Károly azonban még nem engedett föl teljesen. Együtt aggódik a nemzettel: vajon a nádszálkarcsúnál is törékenyebb, kedves mosolyú jelenség képes lesz-e gyermeket nemzeni? Aggódik, nehogy a Borbón-ház férfiágon kihaljon.

Ana María Camprúbi

A főapátnő kedvesen kalauzolja a magyar küldöttséget a vallbonai középkori gótikus kolostorban és templomában. Itt nyugszik Árpád-házi Jolanta (1219–1251), II. Endre magyar király lánya, I. (Hódító) Jakab aragóniai király felesége. Férjét tíz gyermekkel ajándékozta meg, mind az európai udvarokba házasodott. Nyughelyéül maga jelölte ki kedvenc kolostorát. Magyar közreműködéssel rendbehozott síremlékénél Mádl Ferenc lerótta kegyeletét.

A töltőtoll átka

A köztársasági elnök és felesége is bejegyezte nevét Madrid város Aranykönyvébe. Az ilyenkor szokásos töltőtoll kupakja azonban kirepült Dalma asszony kezéből. A díszes könyvben hatalmas tintapaca keletkezett. A köztársasági elnök felesége hirtelen papír zsebkendőt kapott elő, hogy helyrehozza a hibáját, felitassa a nyomát. A rendezők azonban kedvesen nyugtatták: „Hagyja csak, így sokkal értékesebb!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!