Hírek

2005.02.12. 00:00

Tovább szépítik a várat és környékét

Kiss Gergely

Fokozottan védett régészeti területté nyilvánította a budai vár teljes területét a kulturális miniszter. Ezzel lehetőség nyílt arra, hogy a korábbi évtizedekben elmaradt régészeti feltárások újra lendületet kapjanak.
– A középkori Buda számos értékes lelete bukkanhat felszínre – mondta a Reggelnek Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke. A hetvenes években megtalált gótikus szoborhoz hasonló „kincsek” kerülhetnek elő. Folytatódik a vár épületeinek helyreállítása, erre idén egymilliárd forintot szán a kulturális minisztérium. A hatszázmillió forintból megújuló Mátyás-templom és a Várbazár rendbetétele mellett több nagyszabású munka veszi kezdetét. A Sándor-palota előtti területet átalakítják, miután jelenleg kevésbé alkalmas ünnepi rendezvények lebonyolítására. A Szent György tér alá egy több száz férőhelyes mélygarázs épül. A kétmilliárd forintos beruházás magántőkéből valósul meg. A dísztéren álló volt Honvéd Főparancsnokság felújítására azonban még várni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!