Hírek

2005.02.11. 00:00

Román össztűz a Koltay-filmre

Lukács János, Kolozsvár

Soha nem tapasztalt nézettséggel büszkélkedhet tegnap óta az Antena 1 román tévécsatorna, amely szerda este levetítette Koltay Gábor Trianon című filmjét, utána pedig a Marius Tuca Show nevű beszélgetős műsorban cseréltek véleményt a magyar és román szakértők.

Magyar részről Koltay Gábor rendező és Raffay Ernő történész, míg román részről Florin Constantiniu történész, Emil Hurezeanu és Ion Cristoiu politikai elemzők, valamint Cristian Tudor Popescu, a legbefolyásosabbnak számító Adevarul című napilap főszerkesztője vett részt a vitában.

Mindannyian egyetértettek abban, hogy gyökeresen eltérő az első világháború utáni események román és magyar megítélése. Vérmérsékletüktől függően, valamennyien bírálták az alkotást, de elismerték, durvább jelenetekre számítottak.

A műsorban felhívták Mona Musca művelődési minisztert is, aki korábban a bírságolásokat elrendelte. Musca elmondta, most látta először a filmet, és szerinte túl patetikus ahhoz, hogy „veszélyes” legyen.

A műsorvezetőnek küldött nézői sms-ek viszont már korántsem voltak ilyen elnézőek. Többen ilyeneket írtak: „halál a magyarokra!”, illetve, Koltaynak és Raffaynak címezve: „halál a két fasiszta idiótára!”.
Tegnap délelőtt Bukarestben sajtótájékoztatót tartott volna Koltay és Raffay.

A megjelent három tucat újságíró azonban kérdezés helyett nyíltan támadta őket. – Sajnálom, hogy nem hoztam magammal záptojást, hogy most megdobáljam önöket – mondta egyikük. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!