Hírek

2005.02.28. 00:00

Kilenc macskával él együtt

Az embertől, aki legyőzte Milosevicset, igen sokat vártak. Az elvárásoknak azonban nem minden tekintetben tudott megfelelni. A Vojisval Kostunica által meghirdetett „legalizmus” hatásos szólamát a reformtörekvésekkel nehéz következetesen összeegyeztetni.

Szabó Pálócz Attila

2000 nyarán, amikor kiírta a választásokat, Szlobodan Milosevics nagyon magabiztos volt. Nem hitte, hogy bármi is megrengetheti hatalmát. Talán Zoran Djindjic volt az egyetlen, aki felfigyelt a kínálkozó lehetőségre. Szemügyre vette a közvélemény-kutatási statisztikákat. Ezek pedig azt sugallták, hogy egyetlen politikusnak van lehetősége legyőzni Milosevicset.

Ezt az embert pedig Vojislav Kostunicának hívták.
Már korábban is együtt dolgozott a két politikus, együtt hozták létre a Demokrata Pártot. Később azonban a háborús őrület éveiben összekülönböztek. Kostunica 1992-ben kivált a pártból és létrehozta a Szerbiai Demokrata Pártot, amelyiknek azóta is elnöke.

Djindjic pedig felsorakoztatta Kostunica mögé a demokratikus ellenzéket. Ennek az összefogásnak lett az eredménye a fényes választási győzelem. Később azonban már nem tudtak kijönni egymással, az elnök Kostunica és a kormányfő Djindjic között elhidegült a kapcsolat.

A kampányban Kostunica hagsúlyozta a „legalizmus” elvét, ami a hatályos törvények maximális tiszteletben tartását jelentette. Ez szépen is hangzik, ám Milosevics örökül hagyott törvényei miatt igen nehéz a reformok útjára terelni az országot.

Kostunica mindig is nagyon adott a szerénység látszatára. Kis lakásban él feleségével és kilenc macskájával, nem volt hajlandó beköltözni az elnöki rezidenciába. Ha népszerűségén ez nem is sokat lendített felfelé, annyit elért vele, hogy állandó gondot okozott a biztonsági szolgálatnak. Elkeseredetten nyilatkoztak arról, hogy így sokkal nehezebb megvédeni.

Tavaly megalakult kormánya szinte a beiktatásától kezdve inog. Legnagyobb problémát a hágai bírósággal való együttműködés okozza. Ez érthető is, hiszen elég nehéz egyszerre hangzatos nemzeti szólamokban nyilatkozni, s ugyanakkor letartóztatni a sokak által nemzeti hősként ünnepelt szerb tábornokokat.

Vojislav Kostunica

1944-ben született Belgrádban

1974-ben védte meg doktori disszertációját a jugoszláv főváros jogi egyetemén

1981-től a Filozófiai és Társadalomtudományi Intézet munkatársa, majd igazgatója

1989-ben a Demokrata Párt alapító tagja

1992-ben kiválik a DP-ből, és megalakítja a Szerbiai Demokrata Pártot, melynek alapításától fogva elnöke

2000-ben a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság elnökévé választják

2003 februárjáig látta el ezt a funkciót

2003 decemberében a szerbiai választásokon pártja igen jól szerepelt, így lehetősége nyílt a kormányalakításra

2004 februárjában alaklult meg a Kostunica-kormány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!