Hírek

2005.02.25. 00:00

Juharos maradt az elnök

Nem sikerült leváltani Juharos Róbertet (Fidesz) a főváros jogi bizottságának éléről. Frakciója ugyan visszahívta onnan, ám a tegnapi közgyűlés nem támogatta kérésüket.

Zsidai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="300"] A Fővárosi Közgyűlés Demszky Gábor főpolgármester vezetésével ilyen hangulatban fogadta el a költségvetést
[/caption]A Fidesz készült Juharos Róbert leváltására. Beterjesztette a közgyűlés elé, hogy a jogi bizottság élén Ughy Attila váltsa Juharost. Az elnököt az ellenzék és a koalíció huszonhét tartózkodó szavazata mentette meg. A közgyűlésben nem szokott előfordulni, hogy a frakciók ne tartanák tiszteletben egymás személyi javaslatait.
Most ez történt. Mint az érintettől megtudtuk, a szavazás Juharost is meglepte. Ugyanakkor azt is elmondta a Reggelnek, továbbra sem lát okot elmozdítására, mivel a telefonfülke-rendelettel kapcsolatban helyére tette a dolgokat. A közgyűlés ezt követően egyhangúlag határozott arról, hogy a jogi bizottság javaslatára visszavonja az egy hónappal korábban elfogadott telefonfülke-rendeletét.
A városképvédelmi bizottság élére Endrédy István került a rendeletvita miatt lemondott Sasvári Szilárd helyett. Tirts Tamás pedig Endrédy helyét foglalhatja el a tulajdonosi bizottságban. Kupper András frakcióvezető lapzártánkig nem reagált arra a kérdésünkre, készülnek-e Juharos kizárására. A szervezeti és működési szabályzat szerint Juharos akkor is folytathatja munkáját, ha frakciója kizárná. Legfeljebb nem a Fidesz szineiben.
A képviselők tegnap – igen kemény és hosszú vita után – elfogadták a főváros költségvetését.

Gyomlálta a napirendet

Nem bánt kesztyűs kézzel a Fidesz-frakció napirendi javaslataival Danielisz Béla. A szocialista frakció helyettes vezetője mind a tíz ellenzéki javaslat levételét kérte. A koalíciós többség egyenként meg is szavazta.

Ami nem volt nehéz, mivel egy csokorban kerültek a közgyűlés elé. Így a képviselők ismét nem vitatkoztak a Budapesti Közlekedési Szövetségről,

a rendőröknek fizetendő pótlékról és a közgyűlés internetes közvetítéséről sem.

Schiffert elnémították

Napirend előtti felszólalásában Kupper András a kommunizmus áldozataira emlékezett. A forgalomban lévő történelem tankönyvekre hivatkozva hangsúlyozta, a fővárost nem felszabadították, hanem megszállták a szovjet csapatok 1945-ben. Schiffer János azonnal szót kért és közölte, Kupper kis stílű politikai célokat követ. Folytatni már nem tudta kritikáját, mivel Demszky Gábor azonnal és hevesen a helyettesébe

fojtotta a szót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!