Hírek

2005.01.22. 07:17

Pénzforgató: az OTP Bank, a Privát Bank és a Reggel tanácsadó sorozata

Szűcs Gábor, az OTP vezető tanácsadója

Az állampapírpiacon ismét vegyes hozamelmozdulások mentek végbe a héten. Az éven belüli futamidőknél 7-12 bázispontos hozamcsökkenés, míg az éven túli lejáratokon 3-10 bázispontos hozamemelkedés volt megfigyelhető. Ez utóbbi hozamelmozdulás például negatívan hatott a portfóliónkban is szereplő MÁK 2009/C árfolyamára. A rövidebb futamidejű hozamok csökkenését a jegybank január 24-re várt 50 bázispontos kamatcsökkentése mozgatta.

A piaci szereplők februárban és május–júniusban további 50-50 bázispontos kamatcsökkentést várnak a Magyar Nemzeti Banktól. A hoszszabb futamidejű állampapírok hozamainak emelkedését elsősorban az euróhozamok emelkedése magyarázza.

Kedvező hír, hogy a várt 5,7%-kal szemben csak 5,5%-kal emelkedett a fogyasztói árindex decemberben. Az infláció csökkenő üteme elsősorban az erős forintárfolyamnak és a csökkenő élelmiszeráraknak volt köszönhető. A hét eleji átmeneti erősödést követően közel két forintot erősödött az euró, de így is az előző heti 247 forint körüli szinten zárt.

A Budapesti Értéktőzsde indexének értéke alig változott a héten. A Matávval (májustól Magyar Telekomra változik a neve) kapcsolatos hír, hogy a montenegrói privatizációs tanács közlése szerint a magyar Telekom-cég tette a legjobb ajánlatot a Telekom Montenegro 51,12%-os állami tulajdonrészére. A tranzakció várhatóan az első fél évben zárul le. A hír a héten nem mozgatta meg a befektetők fantáziáját. A Mol öt évre szóló megállapodást kötött az orosz Lukoillal évi ötmillió tonna olaj szállítására. A korábbi partner (Jukosz) ma már komoly szállítási problémákkal küzd. A magyar olajcég a héten ismertette stratégiai elképzeléseit. Ezek között szerepelt az, hogy a gázüzletág eladásából származó bevételt és a felhalmozódott szabad pénzeszközöket akvizíciós célokra fordítaná a magyar olajtársaság, illetve növelni szándékozik a kitermelési üzletág súlyát.

Szótár

Portfólió: az egyes befektetők által vásárolt befektetési eszközökből álló „kosár”.

Akvizíció: vállalatfelvásárlás.

MÁK 2007/D, illetve 2009/C: 2007-ben, illetve 2009-ben lejáró Magyar Államkötvény.

10 bázispont: 0,1 százalékpont. Ha például a kamat 9,5 százalékról 9,4 százalékra csökken.

Hozam: az a szint, amin adott futamidejű állampapírt meg tudunk vásárolni, el tudunk adni.

fogyasztói árindex: az infláció mérőszáma (árindex alatt egy időszak alatti változást értünk). A fogyasztói kosarat alkotó termékek, szolgáltatások egyedi árindexeinek súlyozott átlaga.

Akvizíció: vállalatfelvásárlás.

MÁK 2007/D, illetve 2009/C: 2007-ben, illetve 2009-ben lejáró Magyar Államkötvény.

10 bázispont: 0,1 százalékpont. Ha például a kamat 9,5 százalékról 9,4 százalékra csökken.

Hozam: az a szint, amin adott futamidejű állampapírt meg tudunk vásárolni, el tudunk adni.

fogyasztói árindex: az infláció mérőszáma (árindex alatt egy időszak alatti változást értünk). A fogyasztói kosarat alkotó termékek, szolgáltatások egyedi árindexeinek súlyozott átlaga. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!