Hírek

2004.12.24. 00:00

Viharjelzés Budapestről

Budapestről irányítják 2005-től a balatoni viharjelzést, miután az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) leépíti a siófoki obszervatóriumot. A szakemberek szerint a döntés következtében százezrek kerülhetnek bajba.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="150"] A meteorológiai szolgálat munkatársai folyamatosan ellenőrzik a Balaton körüli időjárási állapotot. Így a hajók biztonságosan közlekedhetnek.
[/caption]A hajósokat, fürdőzőket figyelmeztető jelzőlámpákat eddig a siófoki központban kapcsolták be. Itt készítették az előrejelzéseket is. A tóparti intézményt azonban anyagi gondok miatt leépíti az OMSZ. A szolgáltatást a fővárosból látják majd el.

– Szakmailag elfogadhatatlannak tartom a döntést – mondta lapunknak Bartha Imre, a siófoki obszervatórium vezetője. Szerinte a feladatot biztonságosan csak a tó mellől lehet ellátni. A számítógépes modellek sokszor nem tudják meghatározni a nagy viharok kialakulásának pontos helyét és idejét. A műszerek áramkimaradás idején felmondhatják a szolgálatot, ilyenkor nem marad más, csak az emberi szem. – A fővárosból nem lehet a tóig ellátni – mondta a szakember.

– A döntésnek anyagi okai vannak, nincs pénzünk az évi negyvenmilliós fenntartásra – tájékoztatott Mersich Iván, az OMSZ elnöke. – A központi költségvetési támogatás nem teszi lehetővé, hogy mindent az eddigiek szerint működtessünk. Ha nem a siófoki intézményt építjük le, akkor budapesti munkatársaktól kell megválnunk.

Összesen huszonöt lámpa figyelmeztet

A siófoki központból 1956-tól jelzik a vihar közeledtét. A hajósokat, fürdőzőket összesen huszonöt lámpa figyelmezteti a Balaton körül. Első fokú viharjelzésnél negyvenöt, másodfokú esetén kilencven villanással percenként. A lámpákat úgy helyezték el, hogy valamelyik a víztükör bármely pontjáról látható legyen. Hivatalosan május 1-jétől szeptember 30-ig működnek. Használatukat idén két hónappal meghosszabbították, miután tavaly decemberben három horgász a vízbe fulladt. A kibővített üzemeltetésre jövőre is számítani lehet, amelynek költsége tizenötmillió forint.

Siófokról jött a jelzés

– Aggodalomra ad okot az OMSZ döntése – mondta lapunknak Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Rt. vezérigazgatója. – Eddig naponta többször kaptunk fontos jelzéseket Siófokról. Ezeket a vitorláskikötőbe is eljuttatták. Az adatok alapján határozzuk meg a hajózási útvonalakat. A szél erősségének és irányának pontos ismerete nélkül sokan kerülhetnek bajba.

Bujtor István (62) színművész: A mai időjárási viszonyok mellett nehéz pontosan előre jelezni egy vihar kialakulásának idejét, helyét. A Balatonnál ez még a siófoki obszervatórium munkatársainak is ötvenszázalékos hibahatárral sikerült. Kiszámíthatatlan, hogy mikor lepi meg az embert egy égszakadás. Fontos, hogy az ember saját szemével is lássa, mi történik a Balaton felett.

Koós János (67) énekes: – Meggyőződésem, hogy olyan ember fogja bekapcsolni a jelzőlámpákat, aki még életében nem volt a Balatonon. Korábban minden kikötőben volt valaki, aki vihar esetén fellőtt egy jelzőrakétát. A pontatlan jelzés főleg a strandolókra veszélyes. Zamárdinál kilométerekre be lehet gyalogolni a vízbe. Ha baj van, időbe telik, amíg partra ér az ember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!