Hírek

2004.12.22. 00:00

Új tájékoztató rendszer az olvasóknak

R. V.–K.A.

Január 1-jétől a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) látogatói egy olvasójeggyel mind a hatvanegy tagkönyvtárat használhatják. Elkészült ugyanis az intézmény informatikai hálózata, mondta el Sóron László főigazgató-helyettes.
A több mint 2,7 millió dokumentum adatait tartalmazó közös számítógépes katalógus minden fiókban elérhető. A kölcsönzés ugyancsak számítógépen zajlik, és valamennyi tagkönyvtárban lehet internetezni. A www.fszek.hu portálon az olvasók tájékozódhatnak a szolgáltatásokról. Itt minden egység adatát, elérhetőségét megtalálhatják. Értesülhetnek a rendezvényekről, és visszamenőleg is megnézhetik a kiállításokat. Elmondhatják véleményüket a könyvtárról, és egymással is eszmét cserélhetnek.
A FSZEK részt vesz a magyar kulturális örökség digitalizálási programjában. Ha például valaki nehezen elérhető szakkönyvet keres a számítógépes katalógusban, másodpercek alatt megtudhatja, hogy a központi könyvtárban vagy a főváros melyik kerületi fiókjában található meg a keresett irodalom. Pontos tájékoztatást kapunk, hogy a könyv az illető helyen kölcsönözhető-e, épp valaki olvassa, előjegyzéssel várnak-e rá mások, vagy olvasóteremben, helyben használható-e. Mindezt a mű különböző kiadásaira vonatkoztatva külön-külön is feltünteti a táblázat. Ezután nincs más dolgunk, mint hogy a számítógépes program másik menüpontjában megnézzük: miként van nyitva a hozzá legközelebb eső szóba jöhető könyvtár.
A hatszázmillió forintos fejlesztéshez a szaktárcák, a főváros és az intézmény biztosította a forrásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!