Hírek

2004.12.16. 00:00

Nemzetközi banda tört be az áruházba

Az Europol segítségével fogták el annak a román–magyar bűnbandának hat tagját, akik Kecskeméten 35 milliónyi ékszert zsákmányoltak, miután autóval betörtek a Tescóba.

Szemán László

A betörők november 1-jén éjszaka a Tesco hátsó biztonsági kapuját felfeszítették, majd egy VW Golffal behajtottak az áruházba. Ott az ékszerrészleg rácsozatát autóval betörték, összepakolták az áru-készletet, és a 35 millió forint értékű ékszerrel kihajtottak az épületből, majd eltűntek. Az akcióhoz használt lopott Golfot a rendőrök később üresen megtalálták.

A Bács-Kiskun megyei rendőröket a tettesek utáni kutatásban az Europol munkatársai is segítették. Az Európai Unió rendőrségének magyar irodájától azt a tájékoztatást kapták, hogy Belgiumban és Svájcban is hasonló módszerrel követtek már el betöréseket. Az Europol azonosította is az egyik elkövetőt, egy Békés megyei, méhkeréki férfit, aki ellen a belga rendőrség már korábban nemzetközi elfogatóparancsot adott ki.

A magyar nyomozók feltérképezték a Méhkeréken állandó lakással rendelkező férfi kapcsolatrendszerét, és így jutottak el a román–magyar bűnbandához, amelynek minden tagját azonosították. Arra is sikerült bizonyítékot szerezniük, hogy a nyolctagú társaság követte el a kecskeméti áruházbetörést. November 10-én Kecskeméten és Budapesten el is fogták a bűnözői csoport három magyar és három román tagját. A belga rendőrség figyelmeztetett arra, hogy a banda Belgiumban fegyvert is használt, így kommandósok csaptak le a társaságra. Két román tettes ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. A társaság tagjai már fél éve béreltek lakást Kecskeméten. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője, Kassai László szerint azt tervezték, hogy a városban további két bevásárlóközpontot is megtámadnak.

A november 1-jei akció mindössze három és fél percig tartott. A banda három tagja négy órán belül elhagyta az országot, és a zsákmánnyal Romániába ment, ahol az ékszerek többségét eladták.

Mi az Europol?

Az Europolt, azaz az Európai Rendőrségi Hivatalt az Európai Unió alapította 1992-ben. Működését 1995-ben kezdte meg. Magyarország 1999-ben csatlakozott a szervezethez. Az Europol kormányközi, egyeztető szervezet. Feladata a tagországok információcseréje, azok elemzése, az együttműködés keretében a szervezett fellépés és megelőzés. Jövőre várhatóan az Euro-pol aligazgató-helyettese lesz a volt országos rendőrfőkapitány, Salgó László.

Azt senki nem tudja, hogy ki járt a fóti Corában

Február 12-én hajnali 2 óra 50 perckor a kecskemétihez kísértetiesen hasonló módon törtek be legalább ketten a fóti Cora áruházba. Az áruház dupla biztonsági üvegajtaját egy álcaszínűre festett GAZ–69-es terepjáróval betörték. Végigszáguldottak az áruház folyosóján, majd az OTP előtt megálltak. Elvágták az ATM pénzkiadó-automata vezetékeit, a gépet felborították, ám elvinni nem tudták. Így távoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!