Hírek

2004.12.29. 00:00

Kimenekítik a magyarokat

Még mintegy négyszáz magyar állampolgár tartózkodik a délkelet-ázsiai térségben.

Toronyi A.

Tegnap tízfős katasztrófavédelmi és egészségügyi mentőcsoport indult Srí Lankára. A csapat nagy értékű gyógyszerszállítmányt vitt magával. A Malév rendkívüli járatával utazott egy konzul is, aki részt vesz a kint tartózkodó magyarok felkutatásában és a segítségnyújtásban. Feladata az eltűnt okmányok pótlása, pénzügyi segítségnyújtás, illetve a hazautazás megszervezése. A Ferihegyi repülőtéren Juhász Gábor belügyminisztériumi államtitkár búcsúztatta a kiutazókat.

Thaiföldön mintegy kétszáz magyar, a Maldív-szigeteken 150-200, Srí Lankán pedig mintegy húsz tartózkodik. A Malév-gép Bangkokból körülbelül ötven, Srí Lankáról pedig tíz magyar turistát hoz vissza Budapestre. Rajtuk kívül csak néhányan kívánnak visszatérni Ma-
gyarországra, a többség ugyanis olyan üdülőszigeteken tartózkodik, amelyet elkerült a szökőár. Néhány személyt keresnek még, hollétükről nincs tudomása a Külügyminisztériumnak, őket eltűntként tartják számon.

Várkonyi László külügyi államtitkár-helyettes közölte: az illetékesek eddig nyolc magyar sérültről tudnak. Hatot közülük már kiengedtek a kórházból, egyet a thaiföldi Phuket-sziget kórházában, egyet a thaiföldi főváros, Bangkok egyik kórházában ápolnak. A kormányzati gyorssegély összértéke mintegy hetvenmillió forint, ebből tízmillió forintba kerül a katasztrófavédelem és a belügyi tárca által szervezett mentőcsoport. A csapat gyógyszerkészletének, műszereinek költségét az egészségügyi tárca állja kilencmillió forint értékben. Elindultak Srí Lankára a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai is, akik a magyar gyógyszersegély fogadását végzik a délkelet-ázsiai ország fővárosában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!