Hírek

2004.12.08. 00:00

Hadianyagcsempészekre gyanakodnak a hatóságok

Felkeltette a magyar hatóságok figyelmét az a hét végi hír, hogy november végén iráni ügynököket vettek őrizetbe Bécsben.

Szemán L.

Az osztrák hatóságok azzal vádolják a két iránit, hogy megsértették a fegyverexportot szabályozó osztrák törvényt. Azért, mert amerikai gyártmányú éjjel látó készülékeket akartak beszerezni az iráni hadsereg számára. A 27 éves nő és a 37 éves férfi több ezer, éjszakai harcban használható készüléket akart Iránba juttatni. Az 1979-es iszlám forradalom óta Iránba tilos hadianyagot vagy fegyvert szállítani.

A magyar hatóságok arra keresik a választ, hogy a két iráni kapcsolatban állhatott-e azzal a magyar és orosz futárral, akiket november 15-én vettek őrizetbe. A két férfit a Moszkvából Budapestre tartó Tisza Expreszszen fogták el, miután öt darab éjjel látó készüléket találtak a poggyászukban. Elképzelhető, hogy a darabonként 50 ezer forint értékű készülékeket Bécsbe vitték volna. Mintának, egy nagyobb szállítmány bemutatódarabjaiként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!